LIVESENTER
Menu
SVs Lars Haltbrekken varsler kamp mot regjeringens forslag om å utvide arealene for oljeleting. Foto: Lise Åserud / NTB

SV i harnisk over utvidet oljeleting

– Regjeringen spiller hasard med sårbare naturverdier, sier SVs Lars Haltbrekken. Han lover kamp mot regjeringens utvidelse av arealer for oljeleting.

Av NTB | 24.01.2023 11:35:05

Økonomi og næringsliv: Haltbrekken reagerer sterkt på nyheten om at regjeringen vil innlemme større arealer for oljeleting i Norskehavet og Barentshavet.

– Regjeringen åpner nå for oljeboring innenfor den sårbare iskantsonen, der grunnlaget for det meste av livet i Barentshavet dannes, og på Tromsøflaket og Eggakanten, som er viktige fiskeområder. Dette er forsøk på en sniktildeling av arealer i umodne områder, sier Haltbrekken til NTB.

I budsjettforhandlingene med regjeringen fikk SV gjennomslag for å utsette 26. konsesjonsrunde, som gjelder nettopp såkalt umodne områder der det ikke pågår oljeleting fra før, fram til 2025.

De såkalte TFO-rundene, tildeling i forhåndsdefinerte områder, fortsetter imidlertid som før. Men tirsdag ble det kjent at regjeringen foreslår å innlemme 92 blokker i de nordlige havområdene i årets runde.

– Vi kommer til å slåss mot denne tildelingen, lover Haltbrekken.

– Regjeringen legger opp til at vi skal være en av verdens største eksportører av forurensing og klimaskade i mange år framover, føyer han til.

(©NTB)

Flere nyheter: