Menu
. Vi behøver strengere og tydeligere regler, sier stortingsrepresentant og medlem av kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, Audun Lysbakken. Foto: Emilie Holtet / NTB

SV foreslår aksjeforbud for regjeringspolitikere

SV mener at norsk politikk befinner seg i en tillitskrise og fremmer fire konkrete forslag som skal gjenopprette den fallende tilliten.

Av NTB | 03.10.2023 06:12:41

Økonomi og næringsliv: – Fellesnevneren for forslagene våre er at det er mer firkantede regler. Vi behøver strengere og tydeligere regler, sier stortingsrepresentant og medlem av kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget Audun Lysbakken til Klassekampen.

De fire forslagene fra SV er:

* Et forbud mot at statsråder, politiske rådgivere og statssekretærer i regjeringen handler aksjer eller andre finansielle instrumenter så lenge personen har dette vervet.

* Et lobbyregister der alle som besøker Stortinget eller representanter for å påvirke saker som er til behandling, blir registrert.

* Et lobbyregister som registrerer alle som besøker departementene eller regjeringen for å påvirke på egne eller andres vegne.

* Lovfeste at oppdragsgiverne til statsråder som tidligere har arbeidet i PR-bransjen, blir registrert, og at innholdet i oppdraget også blir registrert.

Lysbakken sier at flere av forslagene tidligere er fremmet av SV på Stortinget uten at de har klart å få flertall for dem.

(©NTB)

Flere nyheter: