Menu
Det er foreløpig nok av biler tilgjengelig i USA, men bilarbeiderstreiken kan bli utvidet. Foto: David Zalubowsk / AP / NTB)

Streiken blant amerikanske bilarbeidere blir utvidet

Streiken blant amerikanske bilarbeidere utvides til 38 fabrikker tilhørende GM og Stellantis i 20 delstater. Beslutningen ble tatt av fagforbundet UAW fredag.

Av NTB | 22.09.2023 16:52:23

Arbeidsliv: Arbeidere ved tre bilfabrikker i USA gikk fredag i forrige uke ut i streik etter at UAW ikke oppnådde enighet om en ny tariffavtale. Arbeiderne krever høyere lønn, kortere arbeidsuke og andre innrømmelser fra eierne.

Beslutningen fredag innebærer en betydelig utvidelse av streiken for GM og Stellantis, spesielt når det gjelder distribusjon av deler. Forhandlingene fortsetter mellom forbundet og Ford, som foreløpig ikke blir rammet av utvidelsen.

Lederen for United Auto Workers, Shawn Fein, sier at GM og Stellantis trenger «en solid dytt» for å komme arbeiderne i møte. Streiken har siden starten vært begrenset til én fabrikk fra hver av de største: Ford, General Motors og Stellantis.

Fein sa tidligere i uken at han vil be arbeidere ved flere fabrikker gå ut i streik dersom det ikke er blitt framgang i forhandlinger med eierne. Det var en ny runde senest torsdag, men partene har ikke meldt om gjennombrudd av noe slag. I spørsmålet om lønnsøkninger skal avstanden være stor.

Første streikeuttak omfattet rundt 13.000 av de 146.000 organiserte i UAW. De berørte produsentene har permittert flere enn dem som streiker under henvisning til at mange fabrikker går i stå på grunn av mangel på deler.

Det er foreløpig ikke kjent hvor mange arbeidere forbundet tar ut i streik i andre uttak.

Markedsanalytikere sier at streiken foreløpig ikke berører tilgangen på biler, da det er mange på lager hos selgere rundt om i landet. Det vil trolig ta flere uker før det eventuelt blir mangel på enkelte modeller.

UAW krever 36 prosents lønnsøkning over en fireårsperiode, avvikling av de laveste lønnstrinnene for nye arbeidstakere og mest kontroversielt: 32 timers arbeidsuke med samme betaling som for en 40-timers uke.

(©NTB)

Flere nyheter: