Menu
Et enormt nytt oljeraffineri ble åpnet i Lagos i Nigeria tidligere i uken. Det er størst i verden og skal hjelpe landet med å bli selvforsynt med drivstoff. Foto: Sunday Alamba / AP / NTB

Storstreik i Nigeria i protest mot fjerning av drivstoffsubsidier

Nigerias største fagorganisasjon varsler streik til uken i protest mot at bensinprisen er blitt tre ganger så dyr.

Av NTB | 02.06.2023 17:39:15

Arbeidsliv: Nigerias nyinnsatte president, Bola Tinubu, varslet på sin første dag på jobben tidligere i uken at en svært kostbar subsidiering av drivstoffprisene blir fjernet. Dette er i tråd med det Tinubu sa under valgkampen.

Ordningen med billig drivstoff har vart lenge og er blitt tatt som en selvfølge av nigerianere flest. Afrikas største økonomi har stor tilgang på olje, men dårlig raffineringskapasitet.

Et stort nytt raffineri til 19 milliarder dollar ble åpnet mandag. Det er et av verdens største med en kapasitet på 650.000 fat daglig og skal hjelpe Nigeria med å bli selvforsynt.

I mange år har landet byttet råolje med bensin og diesel som så er blitt omsatt på det hjemlige markedet til svært subsidierte priser.

Dette har tappet budsjettene og valutareservene for store summer og ført til en oppsvulmet utenlandsgjeld. Ingen av Tinubus forgjengere har klart å avvikle ordningen som har vært en byrde for statsbudsjettet i flere tiår.

I 2022 brukte Nigeria 96 prosent av sine inntekter til å betjene statsgjelden. Driften av landet for øvrig ble gjort ved nye låneopptak.

Prisen på bensin ble tredoblet ved de statlige bensinstasjonene da subsidiene forsvant. Onsdag var prisen rundt 13 kroner literen. Fredag svarte fagbevegelsen med å varsle streik onsdag til uken.

Nigeria er Afrikas nest største olje- og gassprodusent.

(©NTB)

Flere nyheter: