Menu
En samling av militære ledere i Moskva ser på bilder som angivelig viser ødeleggelser i den russiske grenseregionen Belgorod. Foto: Russian Defense Ministry Press Service via AP / NTB

Motstridende meldinger om granatangrep i Belgorod

To kvinner er drept i et granatangrep mot Belgorod, opplyser guvernøren i det russiske grensefylket. Det er motstridende oppfatninger av hva som skjedde.

Av NTB | 02.06.2023 17:48:50

Politikk: Etter angrepet kom det fredag meldinger fra en proukrainsk gruppe som angivelig slåss mot russiske soldater ved en landsby inne på russisk område. Her kommer det fram en annen versjon av denne hendelsen.

I en melding på Telegram sier Legionen for frihet for Russland (LSR) at det var russisk ild som traff en Renault med sivile og at russerne trodde det dreide seg om en sabotasjegruppe med medlemmer fra legionen. To sivile ble drept som en direkte følge av russisk inkompetanse, heter det i meldingen fra LSR.

Torsdag sa Russlands forsvarsdepartement at de brukte kampfly og artilleri for å slå tilbake angrep fra ukrainsk side inn over grensen. I det russerne beskriver som et forsøk på å «invadere» Belgorod, var opptil 70 væpnede personer og blant annet fem stridsvogner involvert, hevder den russiske hæren.

Legionen omtaler seg som russere som kjemper mot president Vladimir Putins regime, for å skape et Russland som skal bli en del av den frie verden. Både LSR og den paramilitære gruppa Russisk frivillighetskorps (RVC), grunnlagt av en ytterliggående russisk høyrenasjonalist, sier de kjemper etter egen overbevisning.

Russland kaller de to gruppene for terrorister som opptrer på vegne av regjeringen i Kyiv, noe Ukraina benekter.

– Granatsplinter traff passerende biler. To kvinner kjørte i en av bilene som ble truffet. De døde på stedet, sier han.

Russlands president Vladimir Putin sa samme dag til sitt sikkerhetsråd at «uvenner» i økende grad forsøker å destabilisere Russland.

– Vi må gjøre alt vi kan for å sikre at de ikke under noen omstendigheter får lov til å gjøre dette, sa Putin.

Skytingen i grenseområdet har ført til at flere hundre mennesker har flyktet fra småbyen Sjebekino til regionshovedstaden Belgorod. AFP meldte fredag om en rolig atmosfære i byen, der sportsarenaen var blitt omgjort til oppholdssted med provisoriske husværer og utdeling av mat. Guvernør Gladkov sier at 2500 personer er blitt innlosjert midlertidig.

Zaporizjzja-guvernør Jurij Malasjko skriver på meldingsappen Telegram at russiske granatangrep har truffet et fleretasjes boligbygg i landsbyen. Komytsjevaha ligger nær frontlinjen i det sørøstlige Ukraina.

– Vi er i aktiv kamp i utkanten av landsbyen Novaja Tavolsjanka i Belgorod-regionen. Vi har dessverre sårede legionærer, men frihet blir vunnet gjennom blodsutgytelse, heter det i en uttalelse fra LSR en av to grupper grupperinger som kjemper mot russiske styrker i Russland.

Guvernøren i Belgorod, Vjatsjeslav Gladkov, sa at også to personer ble såret under angrepet som han hevder kom fra ukrainsk side av grensen. Han sier at granatangrepet var rettet mot en vei i småbyen Maslova Pristan nær den ukrainske grensen.

Guvernørene i fylkene Brjansk, Kursk, Smolensk og Kaluga har alle rapportert om artilleri- og droneangrep, men det er ikke meldt om personskader.

Russerne angrep fredag igjen flere områder i Ukraina. To mennesker ble drept og fire andre ble såret i et granatangrep mot landsbyen Komytsjevaha i Ukrainas Zaporizjzja-region, ifølge lokale myndigheter