Menu
Den rødlistede arten krykkje rammes hardt av fugleinfluensa. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Fugleinfluensa blant krykkjer i Nord-Norge

Mange krykkjer i Nord-Norge dør nå av fugleinfluensa, ifølge veterinærinstituttet. Krykkjen er fra før både truet og rødlistet.

Av NTB | 02.06.2023 17:39:01

Kuriosa og kjendiser: Høyere temperaturer og mer UV-stråling gir fugleinfluensavirus dårligere levekår i miljøet, ifølge Veterinærinstituttet.

Likevel viser overvåkingsprogrammet for fugleinfluensa, som instituttet utfører for Mattilsynet, at fugleinfluensavirus sirkulerer blant villfugl i Norge. I all hovedsak gjelder det nær kysten. Derfor oppfordrer myndighetene til å fortsette å jobbe med nøye smittevern i kommersielle fjærfebesetninger og hobbyfuglehold i sommerhalvåret.

Veterinærinstituttet mener smitte av fugleinfluensa hos tamme fugler er mindre sannsynlig nå enn tidligere i sesongen.

Utviklingen blant måkefugl, blant dem krykkjer, bør overvåkes, mener instituttet.

– Måkefugl bør prioriteres for testing ved meldinger om unormal dødelighet i nye områder, sier veterinær og fagansvarlig for fjærfe Silje Granstad i Veterinærinstituttet.

For noen ukers tid siden oppdaget bjarkøyværingen Kjell Arvid Andersen at flere krykkjer ble liggende på bakken og ikke klarte å fly sin vei. Etter å ha tatt kontakt med Mattilsynet, ble det bekreftet at det var fugleinfluensa de var rammet av, skriver NRK.

– Jeg har funnet seks på min eiendom, og naboen har funnet 16. Jeg vet om en tredje nabo som har funnet ti døde fugler, sier Andersen til kanalen.

(©NTB)

Flere nyheter: