Menu
Statsminister Jonas Gahr Støre og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj diskuterte arbeidet med den såkalte fredsformelen som Ukraina har lagt på bordet da de to møttes i Kyiv torsdag. Foto: Heiko Junge / NTB POOL

Støre utelukker ikke Ukraina-møter i Oslo

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) utelukker ikke at samtaler om den ukrainske fredsformelen kan finne sted i Oslo.

Av NTB | 24.08.2023 19:34:53

Krig og konflikter: Støre bekrefter at et mulig møte om fredsplanen Ukraina var tema da han møtte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kyiv torsdag.

Etter møtet meldte Zelenskyj på X (tidligere kjent som Twitter) at han håpet på fredssamtaler i Oslo.

– Vi fra de nordiske landene har støttet hans fredsformular, gitt innspill til hvordan det kan utvikles til å være en ramme for samtaler om hvordan en fred kan se ut, sier Støre til NTB.

Han sier Zelenskyj ønsker å involvere Norge og de nordiske landene om hvordan fredsinitiativet kan «gi substans» og utvide kontakten med land i sør.

– Så jeg tror det han viser til, at en mulighet er at vi kan ha en begrenset runde om det, sier Støre.

– Hvordan det skal skje, om det blir et møte i Oslo eller ikke, det kan jeg ikke bekrefte nå. Jeg syns det er hyggelig at han aktivt engasjerer oss og vil trekke på oss, og mine folk og mitt team er selvfølgelig tilgjengelig, sier han.

Støre sier at fredsformelen ikke er en plan for hvordan fredsløsningen kan bli, men er viktige ukrainske premisser for fred.

– Den tar opp temaer som forsvunne barn, krigsfanger og atomsikkerhet – spørsmål som ikke kan stå uløste, sier han.

Han opplyser at nøkkelpersoner fra ukrainsk side har vært i Oslo for å snakke om noen av de punktene i planen der Norge kan bidra.

– Vi har et veldig godt arbeidsforhold nå, sier Støre.

(©NTB)