Menu
Statsminister Jonas Gahr Støre og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj møtes på nytt under det internasjonale toppmøtet om Ukrainas framtid i Sveits. Arkivfoto: Ole Berg-Rusten / NTB

Støre til Ukraina-møte med håp om en vei mot fred

– Et uvanlig møte i en alvorlig tid, kaller statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) det internasjonale toppmøtet om Ukraina i Sveits som starter lørdag.

Av NTB | 15.06.2024 12:33:08

Politikk: Sammen med representanter fra 91 andre land deltar Støre i helgen på toppmøtet om Ukrainas framtid som finner sted på luksushotellet Bürgenstock ved Vierwaldstätter See.

– Dette er et uvanlig møte i en veldig alvorlig tid. For over et år siden drøftet Zelenskyj med de nordiske statsministrene en fredsplan som har ti punkter som han ønsket å utdype med verdenssamfunnet, forteller Støre om møtet til NTB.

Han understreker at det ikke er et møte med et mål om at noe vedtak skal fattes eller at det legges en politisk handlingsplan.

Konferansen i Sveits skjer etter initiativ fra Ukraina og med Sveits som arrangør og vertsland. Fra Zelenskyjs liste over ti punkter over veien til fred er det spesielt spørsmålene om atomsikkerhet, matsikkerhet og retur av deporterte barn, andre sivile og krigsfanger som skal tas opp.

Fra norsk side er det særlig temaet om få sivile ukrainere tilbake fra russisk fangenskap som vil bli tatt opp. Støre sier det vil både være plenumsmøter, arbeidsgrupper og mindre formelle treffpunkter under oppholdet på Bürgenstock.

– Vi er bedt om å delta på dette møtet med særlig fokus på å få tilbake sivile, blant annet tusenvis av barn og bidra til utveksling av krigsfanger. Norge har flere ganger tidligere jobbet med dette, sier han.

Norge har også engasjert seg i spørsmålet om hvordan Ukraina kan oppnå bedre energisikkerhet.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har ikke ønsket at Russland deltar. Det skal heller ikke Russlands viktigste økonomiske støttespiller, Kina.

– Vi hadde håpet at Kina ville være representert på dagens møte. Det er det som er negativt med denne dagen. Ved ikke å delta viser Kina indirekte at de er en støttespiller for Russland med de konsekvenser det har for landets omdømme i Europa, sier Støre til NTB.

– Vi hadde håpet på at Kina ville stille og på den måten bidra til at dette blir avsluttet, legger han til.

– Det er helt naturlig at Ukraina samler innspill fra en hel verden som kan bli en vei til fred, sier Støre.

Fra de fleste land i Vest-Europa er det statslederne som kommer til møtet. President Joe Biden deltar imidlertid ikke, og i stedet vil visepresident Kamala Harris representere USA.

(©NTB)