Menu
Nato vil foreta en Trump-gardering og overta ledelsen av Ramstein-gruppa som koordinerer våpenleveransene til Ukraina. Nato-sjef Jens Stoltenberg forventer at Nato-landenes forsvarsministre sier ja. Foto: AP / NTB

Stoltenberg: Nato tar over koordineringen av militær støtte til Ukraina

Nato vil foreta en Trump-gardering og overta ledelsen av Ramstein-gruppa som koordinerer våpenleveransene til Ukraina.

Av NTB | 13.06.2024 10:33:24

Politikk: Det kunngjorde Nato-sjef Jens Stoltenberg da Natos forsvarsministermøte startet i Brussel torsdag.

– Jeg forventer at ministrene vil godkjenne planen om at Nato overtar koordineringen av våpenleveranser etter USA, sier Stoltenberg.

At Nato overtar ledelsen, blir ansett som en gardering mot en eventuell Trump-seier i USA-valget i høst.

Ukraina dominerer igjen agendaen når Natos forsvarsministre møtes for siste gang før toppmøtet i Washington i juli.

I forkant av møtet kunngjorde Norges forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) at 50.000 bombekastergranater til en verdi av 480 millioner kroner nylig er blitt levert til Ukraina.

Denne er omstridt, og planen om at landene skal betale inn til et fond, skal allerede være lagt i skuffen.

I stedet kan det bli snakk om at Nato-landene kommer med langsiktige løfter og forpliktelser à la det norske Nansen-programmet, sier høytstående kilder i Nato til NTB.

– Det gjenstår mye arbeid for å få dette på plass, erkjenner Stoltenberg.

Den siste tiden har det vært en rekke ulike sabotasjeangrep, cyberangrep og desinformasjonskampanjer, påpeker han.

– Forsvarsministrene vil diskutere dette, samt Natos muligheter til å svare. Dette innbefatter tøffere restriksjoner på russisk etterretningspersonell over hele alliansen, sier Stoltenberg.

RN, som ledes av Marine Le Pen, har tidligere sagt at de ønsker å forlate Natos militære kommando. Nylig har de imidlertid dempet utsagnet noe og framholdt at ingenting vil skje så lenge krigen i Ukraina pågår.

– Uansett hvilke partier som blir valgt, og ulike flertall i parlamentene, har vi alltid sett at landene forblir Nato-allierte fordi dette er i alles sikkerhetsinteresse. Så jeg forventer at Frankrike vil være en trofast alliert også i framtiden, sier Stoltenberg.

Hittil har USA ledet arbeidet i Ukraina Defence Contact Group (UDCG), som også går under navnet Ramstein-gruppa.

I tillegg til spørsmålet om hvem som skal lede UDCG, står Stoltenbergs foreslåtte langsiktige finansieringsmekanisme på 100 milliarder dollar på dagsordenen.

Stoltenberg sier også at han forventer hardere tiltak mot russisk etterretning i alle medlemsland.

På vei inn til møtet ble Stoltenberg spurt av journalister om han frykter at en seier til ytre høyre-partiet Nasjonal Samling (RN) i Frankrike i valget om noen uker kan få konsekvenser for Nato.

(©NTB)

Flere nyheter: