Menu
To 16 år gamle jenter ble funnet døde i en bolig i Spydeberg 8. januar. Politiet tror de døde av en overdose. Foto: Freddie Larsen / NTB

Spydeberg-saken: Jentene inntok narkotiske stoffer, men dødsårsaken kan ikke bekreftes

En analyse viser at jentene som døde i Spydeberg, inntok narkotiske stoffer, men dødsårsaken kan ikke bekreftes, opplyser politiet.

Av NTB | 08.02.2023 13:05:30

Kriminalitet og rettsvesen: Politiet mottok tirsdag analyser av blod- og urinprøver fra de avdøde jentene. Analysen viser at jentene har inntatt ulike narkotiske stoffer, men endelig dødsårsak kan ikke stadfestes før obduksjonsrapporten foreligger, skriver politiadvokat Benedicte Granrud i Øst politidistrikt i en pressemelding.

Den endelige obduksjonsrapporten er trolig ikke klar før i mars.

Politiet tror jentene døde av overdose.

– Det er fortsatt vår hovedhypotese, sier Granrud til NTB.

Politiet har fått svar på hvilke narkotiske stoffer jentene hadde tatt, men vil ikke gå ut med hvilke det dreier seg om. Det ble imidlertid ikke påvist inntak av fentanyl eller protonitazen eller lignende. Grunnen til at politiet opplyser om dette, er spørsmål fra pressen.

– VI har fått spørsmål fra flere medier om dette, men vi har ikke visst det før nå, sier hun.

Granrud vil ikke si om stoffene som er funnet, samsvarer med det den siktede 18-åringen skal ha solgt.

– Av hensyn til etterforskningen ønsker jeg ikke gå nærmere inn på det, sier hun.

Mennene har sittet varetektsfengslet siden kort tid etter hendelsen, men i forrige uke besluttet politiet å ikke be om forlenget varetekt. Begge mennene ble løslatt mandag, opplyser deres forsvarere til VG.

– Han er lettet og glad over å bli løslatt og vil samarbeide videre med politiet for å belyse saken så godt som mulig, sier advokat Knut Ditlev-Simonsen, som er forsvarer for 27-åringen.

– Han er innstilt på å fortsette med samarbeidet, forhåpentligvis som et sentralt vitne og ikke som siktet. Han håper at hans forklaring kan ha bidratt til å gi svar på hva som har skjedd, sier Skogstad til VG.

Siktelsene er uendret, opplyser Granrud.

Trolig skal de avhøres flere ganger, og politiet skal også avhøre flere vitner.

En av de siktede skal gjennomgå en rettspsykiatrisk undersøkelse. Det er oppnevnt sakkyndige, men undersøkelsen er ikke påbegynt ennå.

Jentene var meldt savnet fra en barnevernsinstitusjon i distriktet da de ble funnet døde.

Statsforvalteren i Oslo og Viken har åpnet tilsyn ved Sykehuset Østfold, barnevernstjenesten i Indre Østfold kommune, Fossumkollektivet og Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat).

Det var 8. januar i år at tvillingsøstrene Mina Alexandra og Mille Andrea Hjalmarsen (16) ble funnet døde i Spydeberg.

To menn er siktet i saken. En 27-åring er siktet for uaktsomt drap, mens en 18-åring er siktet for å ha solgt narkotika til jentene og for å ha hensatt dem i en hjelpeløs tilstand. Begge nekter straffskyld.

Forsvareren for 18-åringen, advokat Haakon Skogstad, sier at det har vært tungt for hans klient å sitte i varetekt.

Flere nyheter: