LIVESENTER
Menu
FOTO: George Chernilevsky / Wikimedia

Soppekspert: – Dårlig bikinisesong fører til glimrende soppsesong

Årets soppsesong er allerede i gang, og 2024 ligger an til å bli nok et glimrende soppår. Det er bare å komme seg ut i skogen, sier en ekspert.

Av NTB | 07.07.2024 10:33:45

Natur og miljø: – En varm og tørr mai etterfulgt av litt dårlig vær i løpet av feriemåneden juli har ført til at det blir en glimrende soppsesong, sier soppekspert Kolbjørn Mohn Jenssen til NTB.

Han forteller at skogene rundt om i landet allerede kryr med store mengder kantareller, steinsopp, kremler og sjampinjonger.

– Her hadde vi sopp til både lunsj og middag i går, forteller soppeksperten.

– Ettersom det har vært en varm mai, etterfulgt av en del nedbør i juni, har soppmycel fått mulighet til å utvikle seg i den fuktige bakken, forklarer han.

I begynnelsen av juli tror Jenssen at soppsesongen trolig er i gang over hele landet.

– Det har vært ganske varmt nord i landet også. Jeg ser at det dukker opp bilder av sopp fra hele landet.

– Soppsesongen har begynt bra, og jeg tror den vil fortsette glimrende, legger han til.

– De ser ut som paraplyer, så de tåler styrtregn. I noen tilfeller kan mye styrtregn føre til at soppen kan bli angrepet av parasittsopp, men da skal man ha veldig mye fuktighet og nedbør over tid, forklarer han.

Nedturen med de gode forholdene for soppen, er at også giftsoppene har meldt sin ankomst til norske skoger.

– Det er ikke flere giftige sopper enn vanlig, understreker han.

Samtidig anbefaler han alle soppsankere å ha god oversikt over sopp de plukker og spiser.

– Ikke spis noe som du ikke er sikker på. Få soppen kontrollert på en betryggende måte før du spiser den. Norges sopp- og nyttevekstforbund har flere soppkontroller gjennom sommeren, sier Jenssen.

– Sammenlignet med de siste sju årene, er dette det høyeste antall henvendelser vi har hatt for april og mai. I juni i fjor var det unormalt få henvendelser, men juni i år ligger omtrent på snittet for de sju foregående år, sier Ulstad.

Henvendelser sier i seg selv ikke noe om hvor mange som kan ha vært utsatt for giftig sopp i Norge. Tallene omfatter også sopp som er tatt som rusmiddel eller i selvskadingsøyemed, og den kan være selvplukket eller kjøpt.

Hun oppfordrer soppsankere til å være helt sikker på soppen de plukker, og at de burde plukke og vurdere sopp en og en.

– Lær de viktigste giftsoppene og de vanligste forvekslingsarter i Norge. Benytt fysisk eller digital soppkontroll. Vi har mange henvendelser fra fortvilede innringere som har blitt redde etter å ha spist et soppmåltid. Vær 100 prosent sikker på soppen før du spiser den, så sparer du deg både for bekymring og soppforgiftning. Dersom man mistenker man har fått i seg giftig sopp, kontakt Giftinformasjonen eller lege. Ta vare på sopprester eller bilder, oppfordrer Ulstad.

Ifølge Jenssen var 2023 et godt soppår. Takket være en tørr og varm forsommer, etterfulgt av mye nedbør i juni, forventer han at det vil gjelde også i år.

I juni har det vært en del styrtregn rundt om i landet. Styrtregn kan være ødeleggende for avlinger i jordbruket. Men Jenssen sier det sannsynligvis ikke vil ha skadelige konsekvenser for soppveksten, fordi sopp tåler litt mer enn andre vekster.

Det finnes tusenvis av sopparter i Norge. Selv om mange ikke er farlige å spise, kan noen føre til alvorlig forgiftning.

Charlotte Rosenberg Ulstad ved Folkehelseinstituttet (FHI) opplyser at Giftinformasjonen så langt i år har fått flere henvendelser om mulig soppforgiftning enn i samme periode i fjor. Det gjelder både for april, mai og juni. Mens det var 27 henvendelser om soppeksponering i juni 2023, var det til sammen 49 slike tilfeller i juni i år.

(©NTB)

Flere nyheter: