Menu
Den tidligere skotske førsteministeren Nicola Sturgeon ble søndag arrestert som en del av en etterforskning av økonomiske uregelmessigheter, ifølge politiet. Foto: Jane Barlow / AP / NTB

Skottlands tidligere førsteminister arrestert, mistenkt for økonomisk kriminalitet

Den tidligere skotske førsteministeren Nicola Sturgeon ble søndag arrestert som en del av en etterforskning av økonomiske uregelmessigheter, ifølge politiet.

Av NTB | 11.06.2023 17:38:55

Politikk: Dette en den tredje arrestasjonen i saken, som ryster det politiske miljøet i Skottland, lenge dominert av Det skotske nasjonalistpartiet (SNP).

-En 52 år gammel kvinne er i dag … blitt pågrepet, mistenkt i forbindelse med den pågående etterforskningen av finansieringen og økonomien til Det skotske nasjonalistpartiet, het det i en uttalelse fra politiet.

En talsperson for Sturgeon sa at den tidligere SNP-lederen frivillig forklarte seg for politiet. Hun sitter i varetekt og blir avhørt av etterforskere, la politiet til.

Murrell har lenge måtte svare for hvordan partiet har brukte 600.000 pund – rundt 8 millioner kroner. Pengene var øremerket kampanjen for skotsk uavhengighet, men fra flere hold hevdes det at pengene ble brukt til andre formål.

Sturgeon gjorde sin siste opptreden som førsteminister i det skotske parlamentet i mars. Etter mer enn åtte år ved roret sa Sturgeon i februar at hun manglet energi til å fortsette og gikk av.

Avsløringen kom da SNP holdt valg for å erstatte Sturgeon som partileder og Skottlands førsteminister, et valg som til slutt ble vunnet av Humza Yousaf.

Saken har kastet SNP ut i dyp krise og skadd drømmen om et uavhengig Skottland.

Nylig utførte undersøkelser viser at bare rundt 45 prosent av skottene støtter uavhengighet. Dette er den samme andelen som ble registrert i en folkeavstemning i 2014.

Sturgeons ektemann Peter Murrell, den tidligere administrerende direktøren for SNP, ble arrestert i april som en del av saken.

Politiets etterforskning av Murrell, som hun giftet seg med i 2010, har hengt som en mørk sky over hodet hennes. Han trakk seg fra sin SNP-lederstilling i mars etter at partiet nektet for å ha mistet 30.000 medlemmer, en opplysning som viste seg å stemme.

(©NTB)

Flere nyheter: