Menu
– Jeg gråter, skriver den franske filmskaperen og skuespilleren Judith Godrèche etter at det ble kjent at to kjente filmskapere var anholdt og avhørt for overgrep mot henne da hun var yngre. Her er hun på settet til filmen «Moi Aussi», fransk for «Me Too». Foto: Maneki Films / Unifrance / Handout / NTB

Vant fram med franske #MeToo-anklager: – Jeg gråter

Det er ny giv i det franske #MeToo-oppgjøret etter at to kjente filmskapere mandag ble anholdt av politiet.

Av NTB | 01.07.2024 20:03:13

Kultur og underholdning: Filmskaperne, kjent for sine såkalte arthousefilmer, ble avhørt av politiet i forbindelse med beskyldninger om seksuelle overgrep, inklusive voldtekter – noen av dem begått tilbake på 1980-tallet.

Det er skuespilleren og regissøren Judith Godrèche (52) som har anmeldt de to mannlige regissørene, som begge benekter anklagene mot dem.

De angivelige overgrepene skal ha skjedd da Godrèche var mindreårig, og hun har ifølge AFP beskrevet at den ene regissøren hadde et usunt «grep» om henne etter å ha inngått et forhold som startet da hun var 14 år i 1986.

– Jeg gråter, skrev Judith Godrèche på Instagram da anholdelsene ble kjent.

– Jeg vet ikke om jeg har styrken, men det vil jeg ha. Jeg vil ha det for henne, skrev hun under et bilde av seg selv som tenåring sammen med den 25 år eldre regissøren.

Judith Godrèche er blitt en fremtredende stemme i Frankrikes revitaliserte #MeToo-bevegelse – etter tidlig å ha stått fram mot Harvey Weinstein, noe blant andre Deadline tidligere har omtalt.

I fjor kom serien «Icon of the French Cinema», en selvbiografisk TV-serie som blant annet handler om hvordan hun ble «groomet» av den langt eldre regissøren. Da den kom, uttalte Godreche til The Guardian:

– Det som skjedde meg, må ikke skje med neste generasjon.

Samme måned stemte det franske parlamentet for å opprette en kommisjon som skal etterforske seksuell og kjønnsbaserte overgrep i filmindustrien og andre kultursektorer.

AFP melder videre at sjefen for Frankrikes ledende filminstitusjon CNC trakk seg fredag etter å ha blitt dømt for seksuelle overgrep mot sin gudsønn i 2020.

I oktober venter rettssaken mot Gérard Depardieu, som er tiltalt for seksuelle overgrep mot to kvinner.

Også andre skuespillere har anmeldt de to mennene. En av dem skildrer i sitt avhør «et giftig forhold» som startet da hun var 16 og han 52 år gammel.

Hun anmeldte de to mennene i februar, før hun i mai var invitert til Cannes-festivalen med kortfilmen «Moi Aussi». Dokumentaren besto av korte utsagn fra tusenvis av overgrepsofre – som stilte opp etter å ha svart på Godrèches oppfordring i sosiale medier.

(©NTB)

Flere nyheter: