Menu
FOTO: Colourbox / Tryg Forsikring

Siste dag for piggdekk

Søndag er siste dag før piggdekkene skal av i Sør-Norge, men Tryg Forsikring ber bilister se an veiforholdene først.

Av Egil M Solberg | 15.04.2023 06:10:04

Dekkskift: – Selv om fristen utløper kan det likevel være nødvendig for mange å beholde piggdekkene på fordi føret krever det, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg.

For selv om temperaturen stiger i lavlandet har ikke vinteren helt sluppet taket overalt. I høyden og på fjellet er det fremdeles fare for nattefrost og nedbør som snø, noe som kan bety å beholde piggdekkene på.

– Som sjåfør er du ansvarlig for at kjøretøyet har tilstrekkelig veigrep hele året, og kravet om tilstrekkelig veigrep veier tyngre enn fristene for når piggdekk kan brukes, sier Brandeggen, som er kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Hjul kan løsne i fart

Vi skifter som regel dekk to ganger i året, mellom høst og vinter, og vinter og vår. Hvert eneste år skjer det flere ulykker i trafikken i forbindelse med omlegging av dekk og hjulskift.

– Våre skadetall indikerer at mange hundre bilister årlig opplever at et hjul løsner og faller av, eller nesten av, like etter at man har skiftet. Det er altfor mange som glemmer å ettertrekke hjulboltene når de har kjørt noen kilometer, og da kan boltene løsne og hjul falle av i fart, noe som i verste fall kan få katastrofale følger, sier Brandeggen.

Vegtrafikkloven sier at mønsterdybden skal være minst 1,6 millimeter på sommerdekk, men Tryg anbefaler en mønsterdybde på minst det dobbelte.

Piggdekk kan kun brukes fra og med 1. november og til og med første søndag etter 2. påskedag i Sør-Norge. I Nord-Norge kan piggdekk kun brukes fra og med 16.oktober til og med 30. april.

Dersom føret krever det, er det tillatt å bruke piggdekk og kjetting utenom disse datoene. Bruker du piggdekk, skal kjøretøyet ha piggdekk på alle hjul.

Flere nyheter: