Menu
Et sonarbilde fra havbunnen viser Quest ligge intakt på 390 meters dyp. Foto: Canadian Geographic / AP / NTB

Shackletons norskbygde skip funnet på havbunnen etter 62 år

Den berømte polfareren Ernest Shackletons siste skip, den norske selfangstskuta Quest, er funnet utenfor Labrador i en ekspedisjon støttet av Frammuseet i Oslo.

Av NTB | 12.06.2024 23:03:08

Økonomi og næringsliv: Skuta ble i forrige uke lokalisert intakt på 390 meters dyp utenfor kysten av Newfoundland og Labrador i Canada, opplyser Frammuseet i en pressemelding.

Quest, som opprinnelig ble bygget som selfangstskute i 1917 i Risør, var Shackletons siste ekspedisjonsskip. Den ble benyttet i den såkalte Shackleton-Rowett-ekspedisjonen i 1921–22.

Men ekspedisjonen gikk ikke som planlagt, og senere døde Shackleton om bord i skipet, bare 47 år gammel. Han ble gravlagt i Grytviken i øygruppen Sør-Georgia i Sør-Atlanteren.

– Shackleton var kjent for sitt pågangsmot og kriseledelse. Den tragiske ironien er at hans død var det eneste dødsfallet som fant sted på noen av skipene under hans ledelse, sier John Geiger, som har ledet søket etter skuta.

Etter Shackletons død ble skuta kjøpt tilbake av et norsk rederi før det til slutt sank i 1962. Men før den tid deltok den på mange historiske ekspedisjoner, inkludert søket etter Roald Amundsen da han forsvant i 1928.

I mars 2022 kom nyheten om at Shackletons mest kjente skute Endurance var funnet 3000 meter ned på havbunnen i Antarktis. Da var det gått over 100 år siden den norskbygde skuta sank på dramatisk vis, noe som utløste en av polarhistoriens mest dramatiske hendelser i en strabasiøs kamp for å overleve.

(©NTB)

Flere nyheter: