Menu
Kinas statsminister Li Qiang (i midten) sammen med New Zealands statsminister Christopher Luxon (til venstre) og New Zealands guvernør Cyndi Kiro under velkomstseremonien i Wellington torsdag. Foto: Mark Mitchell / NZ Herald / AP / NTB

Kinas statsminister i New Zealand

Kinas statsminister har ankommet New Zealand der han skal møte statsminister Christopher Luxon, samt næringslivsledere.

Av NTB | 13.06.2024 01:53:03

Politikk: Statsminister Li Qiang landet i hovedstaden Wellington torsdag på det som er første av seks dager med møtevirksomhet. I New Zealand skal Li møte Luxon, samt næringslivsledere.

Lørdag flyr Li videre fra New Zealands største by Auckland til Adelaide sør i Australia. Der skal han besøke dyrehagen, som har to pandaer på utlån fra Kina, og han skal møte den australske statsministeren Anthony Albanese.

New Zealand har lenge blitt sett på som en av Kinas nærmeste partnere i Stillehavsregionen, men landet har blitt stadig mer kritisk til Kinas rolle i regionen.

Samtidig har Australias militær samarbeid med USA blitt styrket, som svar på Kinas militære satsing i regionen.

Den geopolitiske analytikeren Geoffrey Miller sier til nyhetsbyrået AFP at Li har med seg et budskap til de to landene om å ikke sette alt på spill.

Forholdet mellom Australia og Kina har vært særlig anstrengt etter at Australia ba om internasjonal gransking av årsakene bak koronapandemien. Kina svarte med å innføre handelsrestriksjoner. Men siden har forholdet blitt bedret og de to landene har gjenopptatt mer handel.

(©NTB)

Flere nyheter: