Menu
Unge som vil spare til gård, bør få skattefradrag, mener Senterpartiet. Foto: Kyrre Lien / NTB

Senterpartiet vil innføre GSU – gårdssparing for unge

Senterpartiet vil reversere sin egen regjerings kutt i Boligsparing for unge (BSU). I tillegg vil partiet innføre en ny ordning for unge som sparer til gård.

Av NTB | 19.03.2023 14:54:00

Politikk: – Vi har vedtatt å styrke BSU, og reversere kuttene som ble gjort av regjeringen. I tillegg vil vi innføre GSU på lik linje som BSU. Det vil gjøre at sånne som meg, som har odel på gård, kan få inntil 12.000 kroner i skattelette hvert eneste år, sier sentralstyremedlem Dordi Lerum i Senterungdommen til NTB.

Ungdomspartiet fikk kjempet gjennom BSU-vedtakene på Senterpartiets landsmøte søndag – mot sentralstyrets vilje.

– Det betyr jo at det blir enklere å ta over gården, det blir enklere å investere og vi sikrer rekruttering til landbruket. Det er kjempeviktig i en tid som nå, hvor vi trenger landbruk av beredskapshensyn på grunn av matsikkerhet, sier Lerum.

Partiet går også inn for å heve maksgrensen på vanlig BSU til 30.000 kroner og til totalbeløpet til 400.000 kroner. I tillegg vil partiet heve skattefritaket på vanlig BSU til 20 prosent.

For øvrig får nå kun personer som ikke eier bolig skattefradrag for BSU-sparing.

I fjor falt nordmenns samlede innskudd på BSU-kontoer med 4,4 milliarder kroner. Det er en nedgang på 8,2 prosent fra året før.

I dag er det årlige maksbeløpet på 27.500 kroner, og totalt maksbeløp er på 300.000 kroner.

Partiet slår nå fast at de vil innføre en GSU-ordning (Gårdssparing for unge) hvor man kan spare inntil 30.000 kroner årlig, med et totalt maksbeløp på 400.000 kroner. Skattefritaket på sparingen foreslås til 20 prosent.

Det sistnevnte er en ren reversering av den politikken Senterpartiet har ført i regjering. Regjeringen strammet fra nyttår inn på ordningen og kuttet skattefradraget fra 20 til 10 prosent.

(©NTB)

Flere nyheter: