Menu
Kronprins Mohammed bin Salman styrer oljelandet Saudi-Arabia. Arkivfoto: AP / NTB

Saudi-Arabia struper oljekrana – men kun for en kort periode

Saudi-Arabia kutter oljeproduksjonen med 1 million fat per dag for å møte den fallende oljeprisen. De øvrige landene i Opec+-alliansen opprettholder sine kutt.

Av NTB | 04.06.2023 19:48:47

Økonomi og næringsliv: Nyheten om reduksjonen i oljeproduksjonen kom etter at landene i alliansen møtte hverandre i Wien søndag. Foreløpig har Saudi-Arabia tilbudt seg å gjennomføre det ekstra kuttet på 1 million fat ut juli for stabilisere prisen.

Landets energiminister, prins Abdulaziz bin Salman, sa på møtet at kuttet kan bli forlenget dersom det er behov for det.

Tiltaket med å redusere produksjonen kommer etter at allerede vedtatte kutt ikke har hatt den ønskede effekten på å holde oljeprisen oppe. De øvrige Opec-medlemmene har forpliktet seg til å opprettholde den reduserte produksjonen fram til utgangen av 2024.

Oljeprisen har falt merkbart i år. I mai falt prisene med mer enn 10 prosent.

I oktober kunngjorde Opec+ at de ville kutte 2 millioner fat per dag.

Russland, som er et av de 22 landene i det utvidede kartellet, melder søndag kveld at landet vil opprettholde sitt frivillige kutt på 500.000 fat fram til utgangen av neste år.

Under det lange møtet ble det også foretatt justeringer av de enkelte medlemmenes kvoter på oljeproduksjon. Det fører til at De forente arabiske emirater får øke sin produksjonskvote på bekostning av afrikanske oljeprodusenter, som ikke har fullt ut utnyttet sin kvote.

Søndag kveld var prisen på nordsjøolje 76,20 dollar fatet. Det var en oppgang på 2,6 prosent.

Saudi-Arabia, som er den dominerende produsenten i oljekartellet, var ett av flere medlemmer som ble enige om et kutt på 1,16 millioner fat per dag i april. Kongedømmets andel var 500.000 fat daglig.

Etter møtet i Wien vil Saudi-Arabia produsere mindre enn 9 millioner fat olje om dagen. Dette være det laveste nivået for golfstatens oljeproduksjon siden juni 2021, melder Bloomberg.

(©NTB)

Flere nyheter: