Menu
Russiske etterforskere på åstedet i St. Petersburg søndag kveld. En kjent russiske militærblogger ble drept i eksplosjonen på kafeen. Foto: AP / NTB

Russland: Kjent militærblogger drept bombeangrep i St. Petersburg

En kjent militærblogger som støttet Russlands krig i Ukraina, er drept i et bombeangrep på en kafé i St. Petersburg, ifølge russiske etterforskere. 19 er såret.

Av NTB | 02.04.2023 20:04:12

Kriminalitet og rettsvesen: – Én person ble drept i hendelsen. Han var militærkorrespondent Vladen Tatarskij, sier innenriksdepartementet om eksplosjonen i sentrum av Russlands nest største by søndag kveld.

Russiske nyhetsbyråer skriver at eksplosjonen ble forårsaket av en bombe gjemt inne i en statuett som Tatarskij fikk overrakt på kafeen. Byråene siterer kilder i innenriksdepartementet og politiet på opplysningen.

Russiske etterforskere bekreftet i en uttalelse senere søndag kveld at eksplosjonen ble forårsaket av en bombe. De oppjusterte samtidig tallet på sårede til 19.

Tatarskij beskrives som en av de mest innflytelsesrike blant de russiske militærbloggerne som ofte har bidratt med løpende rapportering – ofte kritisk – av Russlands krigføring i nabolandet.

Eksplosjonen fant sted like etter klokka 18 på kafeen Street Food Bar No. 1. Kafeens tidligere eier var Jevgenij Prigozjin, ifølge nettstedet Fontanka. Han er grunnlegger av Wagner-gruppen, den private hæren som kjemper på russisk side i Ukraina

Tatarskij satt ifølge russiske medier i et møte på kafeen da en kvinne ga ham en statuett som angivelig eksploderte, skriver nyhetsbyrået AP. Bygningens fasade skal ha fått skader i eksplosjonen.

– Det var et terrorangrep. Vi innførte enkelte sikkerhetstiltak, men dessverre var det ikke nok, sier gruppa på Telegram.

– Kondolanser til alle som kjente den fremragende krigskorrespondenten og vår venn Vladen Tatarskij, heter det videre.

En video Tatarskij publiserte i fjor fra innsiden av Kreml, fikk spesielt stor oppmerksomhet. I videoen sa han ifølge BBC:

– Vi skal nedkjempe alle, vi skal drepe alle, vi skal rane alle som trengs. Akkurat slik som vi vil ha det.

Dersom Tatarskij ble drept i et målrettet angrep, er dette andre gang en person som knyttes til krigen i Ukraina, likvideres på russisk jord.

I august i fjor ble den russiske redaktøren og analytikeren Darja Dugina, datter av en kjent høyrenasjonalist, drept i et bombeattentat like utenfor Moskva. Russland hevdet Ukraina står bak attentatet, noe ukrainerne benekter.

Tatarskij, som egentlig heter Maksim Fomin, hadde over 560.000 følgere på sin Telegram-kanal. Han var en tydelig støttespiller av Russlands krigføring i Ukraina.

En gruppe som kaller seg Cyber Front Z og beskriver seg selv i sosiale medier som «Russlands informasjonssoldater», sier de hadde leid kafeen for kvelden.

40 år gamle Tatarskij kom fra Donetsk fylke øst i Ukraina. Han var blant flere hundre deltakere på en overdådig seremoni i presidentpalasset i Moskva i fjor høst. Det var her president Vladimir Putin erklærte at Russland annekterer Donetsk og tre andre delvis okkuperte fylker i Ukraina, i strid med folkeretten.

Flere nyheter: