Menu
En kvinne på vei forbi Bank of England i London torsdag. Foto: Kin Cheung / AP / NTB

Renta heves i Storbritannia, Sveits og Norge

Både Storbritannia, Sveits og Norge hevet renta torsdag, tross bankuroen den siste tiden. Kampen mot inflasjonen fortsetter.

Av NTB | 23.03.2023 14:14:00

Økonomi og næringsliv: Bank of England og Norges Bank løftet renta med 0,25 prosentpoeng. I Sveits klinket sentralbanken til med et hopp på 0,5 prosentpoeng.

I alle de tre landene er beslutningene begrunnet med behovet for å dempe inflasjonen.

– Ved å heve renten bidrar vi til å få ned prisveksten. Det kommer alle til gode, sa Norges sentralbanksjef Ida Wolden Bache.

Hun varslet et nytt rentehopp i mai og en høyere rentetopp enn tidligere antatt.

Onsdag ble renta hevet med 0,25 prosentpoeng i USA til i underkant av 5 prosent. Og i forrige uke ble renta i eurosonen satt opp til 3,5 prosent.

Bankuroen den siste tiden har ført til en viss usikkerhet rundt sentralbankenes videre renteplaner. Hadde de prioritert å dempe risikoen for nye problemer i banknæringen, kunne de valgt å utsette nye rentehopp.

I Sveits ble den kriserammede storbanken Credit Suisse kjøpt av konkurrenten UBS så sent som i helgen. Omfattende garantier fra sveitsiske myndigheter måtte til for å få oppkjøpet gjennomført.

Prisveksten i Storbritannia økte i februar til 10,4 prosent, noe som kom overraskende på mange økonomer.

Blant annet matvarer er blitt svært mye dyrere i løpet av det siste året. Lønningene stiger ikke like raskt som prisene, noe som bidrar til det britene kaller en levekostnadskrise.

Rentehopp gjør vondt verre for forbrukerne, men regnes likevel som nødvendig for å dempe prisveksten. Bank of England har nå hevet renta elleve ganger på rad.

I Storbritannia ligger renta på 4,25 prosent etter økningen. I Norge og Sveits er nivået lavere, henholdsvis 3 og 1,5 prosent.

Renteøkningene den siste uken tyder på at sentralbankene fortsatt prioriterer kampen mot inflasjonen. Den ligger på høye nivåer over store deler av verden i kjølvannet av pandemien og Russlands invasjon av Ukraina.

(©NTB)

Flere nyheter: