Menu
Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp), arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) t.v. og kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) ber landets kommuner være obs på at unge kan bli sendt til utlandet mot sin vilje i sommer. Foto: Lise Åserud / NTB

Rekordmange unge er redde for å bli sendt til utlandet mot sin vilje, ifølge regjeringen

Rekordmange unge tar kontakt med hjelpeapparatet fordi de er redde for at foreldrene skal sende dem til utlandet mot deres vilje, ifølge regjeringen.

Av NTB | 10.05.2023 11:24:36

Sosiale forhold: De sender nå brev til alle landets kommuner, fylkeskommuner og statsforvaltere for å be dem om å være oppmerksomme på dette – særlig før sommerferien.

– Å bekjempe at barn og unge ikke utsettes for negativ sosial kontroll er ett av regjeringens hovedmål for integreringen. Ingen skal oppleve vold og overgrep eller å bli holdt igjen mot sin vilje i utlandet, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap).

Det er sentralt at alle som kommer i kontakt med barn og unge, følger med og melder fra til barnevernet hvis de er bekymret, oppfordrer barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp).

Ambassadene står klare til å hjelpe dersom noe skulle skje, men det er begrenset hva norske myndigheter kan gjøre dersom utsatte personer ber om hjelp i utlandet. Det gjelder både om de er norske statsborgere eller har lovlig opphold i Norge.

– Forebygging hjemme i Norge er viktig. Vi må gjøre det vi kan for at det ikke skal skje. For dersom en norsk borger trenger hjelp i et vertsland, må Norge forholde seg til det landets lover og regler, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

(©NTB)

Flere nyheter: