Menu
Operatørene på norsk sokkel anslår at de vil investere nesten 200 milliarder kroner i år, går det fram av oppjusterte tall fra SSB. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Rekordhøye investeringer i oljesektoren i år

Etter svært lave investeringer på norsk sokkel under koronapandemien, legger operatørene opp til å investere 198 milliarder kroner i år.

Av NTB | 25.05.2023 11:28:56

Økonomi og næringsliv: Dette går fram av de oppjusterte oljeinvesteringene som Statistisk sentralbyrå la fram torsdag.

I de justerte tallene torsdag går det fram at operatørene anslår investeringene i år til å beløpe seg til 197,8 milliarder kroner. Det er 5,3 prosent mer enn anslaget i forrige kvartal.

Det forventes at oppgangen vil fortsette inn i neste år. For 2024 anslår selskapene at de vil investere 181,9 milliarder kroner i næringene rørtransport og utvinning av olje og gass. Sammenlignet med hva oljenæringen for ett år siden anslo for investeringer i andre kvartal i år, er dette nesten 40 prosent høyere.

Etter svært lave investeringer under koronapandemien, strømmet aktørene på norsk sokkel til kort tid før jul og leverte rekordmange til mot slutten av året og leverte planer for utvikling og drift (PUD) av olje- og gassfelter i Nordsjøen.

– I Stortingets skattetiltakspakke, som ble vedtatt i juni i 2020 for å avhjelpe næringen i forbindelse med det kraftige oljeprisfallet tidlig i koronapandemien, ble det gitt gunstig beskatning på alle utbygginger det ble levert PUD på før utgangen av fjoråret. Det er bakgrunnen for at det ble levert svært mange PUD-er i fjor, de fleste av dem helt mot slutten av året, skriver SSB.

(©NTB)

Flere nyheter: