Menu
– Hvis flere klarer seg i lengre tid, så gjør det at håndteringen av en eventuell krise vil gå mye lettere, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp). Foto: Heiko Junge / NTB

Beredskap – Vi må klare oss selv i sju dager

Nå bør folk klare deg selv i en hel uke i tilfelle krise, er rådet fra myndighetene. Det er mer enn dobbelt så lenge som tidligere anbefalt.

Av NTB | 29.05.2024 06:43:06

Krig og konflikter: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler at flest mulig er forberedt på å klare seg selv i én uke ved kriser. Det er fordi kommuner, nødetater og frivillige organisasjoner må prioritere de som ikke klarer seg uten hjelp.

Hensikten med rådene er å hjelpe folk til å dekke de mest grunnleggende behovene i en krise: varme og lys, mat og vann, informasjon og legemidler og hygiene.

DSB har samlet alle rådene på nettsiden sikkerhverdag.no.

– Hvis flere klarer seg i lengre tid, så gjør det at håndteringen av en eventuell krise vil gå mye lettere, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) til Nettavisen.

Et annet råd er å ha konto i flere banker.

– Det kan oppstå en situasjon hvor én bank blir rammet av et cyberangrep, slik at man ikke får ut pengene sine. Da kan det være god beredskap å ha penger på konto i flere banker. Av samme grunn er det lurt å ha tilgang på kontanter.

Bakgrunnen for rådene er en varig forverret sikkerhetspolitisk situasjon i vår del av verden.

– I tillegg til den endrede sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa, ser vi at klimaendringene fører til stadig mer ekstremvær som rammer oss i Norge.

I forbindelse med Egenberedskapsuken 2024 vil DSB distribuere en brosjyre som samler de oppdaterte rådene til alle husstander i Norge.

Blant myndighetenes anbefalinger er mat med lang holdbarhet, vann, radio og førstehjelpsutstyr.

De største endringene sammenlignet med egenberedskapsrådene som ble utgitt i 2018, er at varigheten på egenberedskapen øker fra minst tre dager til en uke. I tillegg er det mer detaljerte råd om kritisk medieforståelse og oppholdssteder i kriser, og felles egenberedskap og psykisk helse i kriser.

(©NTB)

Flere nyheter: