Menu
Ordningen med gravferd på statens bekostning snevres inn til kun å omfatte kongelige, sittende regjeringsmedlemmer, eksstatsministre og høyesterettsjustitiarier. Bildet er fra bisettelsen til skuespiller Toralv Maurstad, som fikk begravelse på statens regning i 2022. Foto: Alf Simensen / NTB

Regjeringen avvikler ordning med gravferd på statens bekostning

Staten skal ikke lenger ta regningen for begravelsen til viktige personligheter i kultur- og samfunnsliv. Politikere og kongehus beholder sine ordninger.

Av NTB | 26.06.2024 18:33:09

Kuriosa og kjendiser: Framover blir det kun kongelige, sittende regjeringsmedlemmer, eksstatsministere og høyesterettsjustitiarier som skal få betalt sine begravelser av staten.

Stortinget har en tilsvarende ordning for sittende stortingsrepresentanter og tidligere stortingspresidenter.

– Endringene vil gjøre det mer forutsigbart i hvilke tilfeller vi skal tilby det. Fram til nå har det vært en skjønnsmessig vurdering. Da har det vært vanskelig å håndtere det forutsigbart og rettferdig, sier kulturminister Lubna Jaffery (Ap) til NTB.

Ordningen har omfattet veldig få personer, og det har ofte blitt en debatt når folkekjære personligheter ikke har fått begravelse på statens regning, mens andre har.

Filosof Arne Næss, motstandsfolk, overlevende etter konsentrasjonsleirer i andre verdenskrig, aktivist Kim Friele og skuespiller Toralv Maurstad er eksempler på personer der staten har betalt for begravelsen.

– Det er viktig for oss å være til stede, enten ved at man sender en krans, deltar i gravferden eller ved å holde en tale på vegne av regjeringen i begravelsen, sier Jaffery.

– De som er omfattet av det som gjenstår av ordningen er et fåtall personer som er eller har vært statens fremste folkevalgte, sier Jaffery.

Hovedutfordringen med ordningen var at den ble for skjønnsmessig. De som nå er omfattet er de som gjennom demokratiet har innehatt statens ledende posisjoner.

Ordningen som regjeringen forvalter, skal framover gjelde for medlemmer av den nære kongefamilien som aktivt har representert Kongehuset, sittende medlemmer av regjeringen og tidligere statsministre, og sittende eller tidligere høyesterettsjustitiarier.

– Det er i kraft av sin rolle i det norske demokratiet at sittende stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer og tidligere statsministre og stortingspresidenter er omfattet av ordningen med gravferd på statens bekostning, opplyser Statsministerens kontor i en pressemelding.

Tidligere har personer som har gjort en «fremragende og helt særskilt innsats for landet eller for det norske samfunnet» også kunnet få begravelse på statens bekostning.

Regjeringen lover at de fortsatt skal hedre dem som går bort, men på andre måter.

Når en konge, dronning, kronprins eller kronprinsesse dør, blir det gjennomført det en såkalt statsbegravelse, som følger egne regler.

(©NTB)

Flere nyheter: