Menu
Indisk politi slo tirsdag ring rundt BBCs kontor i New Delhi, der skattemyndighetene gjennomførte en razzia. Foto: AP / NTB

Razzia hos BBC i New Delhi og Mumbai

BBCs kontorer i New Delhi og Mumbai ble tirsdag gjennomsøkt av indiske skattemyndigheter – få uker etter at en BBC-dokumentar rettet kritikk mot landets leder.

Av NTB | 14.02.2023 12:15:33

Økonomi og næringsliv: – Det pågår en skatterazzia, de beslaglegger alle telefoner, fortalte en BBC-journalist i New Delhi mens aksjonen fortsatt pågikk tirsdag.

Utenfor BBC-kontoret i den indiske hovedstaden tok politifolk oppstilling og hindret folk fra å gå inn og ut av bygningen.

BBCs kontor i Mumbai ble gjenstand for en tilsvarende razzia samme dag.

– Skattemyndighetene er nå på BBCs kontorer i New Delhi og Mumbai, og vi samarbeider fullt ut, heter det i en uttalelse fra BBC.

– Vi håper at situasjonen løser seg så fort som mulig, står det videre.

Dokumentaren, som var i to deler, tok for seg de blodige sekteriske opptøyene som i 2002 krevde over 1.000 liv i Gujarat, de fleste av dem muslimer.

Modi var delstatsminister i Gujarat fra 2001 til 2014, og BBC-dokumentaren gjengir blant annet innholdet i en hemmeligstemplet britisk rapport der det slås fast at han var direkte ansvarlig for volden, som betegnes som forsøk på etnisk rensing.

Indisk politi har pågrepet studenter som arrangerte en visning av dokumentaren på Delhi-universitetet. De har også stanset slike framvisninger på flere andre universiteter i landet.

– BBC hengir seg til anti-indisk propaganda, sier Gaurav Bhatia.

– India er et land som gir alle organisasjoner en mulighet, så lenge de ikke spyr ut gift, sier han.

Pressefriheten har blitt sterkt innskrenket etter at Modi kom til makten i 2014. Landet ligger nå på 150. plass blant 180 land på World Press Freedom Index, som lages av Reportere uten grenser.

Amnesty International besluttet i 2020 å stanse sin virksomhet i India etter at myndighetene aksjonerte mot organisasjonens kontorer og sperret dens bankkonti.

Politiaksjonen skjer noen uker etter at BBC sendte en kritisk dokumentar om Indias statsminister, hindunasjonalisten Narendra Modi.

Dokumentaren er ikke vist i India, men er spredt via sosiale medier. Indiske medier har forsøkt å blokkere alle henvisninger og lenker og har stemplet BBC-dokumentaren som «fiendtlig propaganda og anti-indisk søppel».

En talsmann for Modis hindunasjonalistiske parti BJP kommenterte tirsdag skattemyndighetenes razzia ved å anklage BBC for å spre «gift».

I 2021 gjennomførte indiske myndigheter en tilsvarende razzia mot en TV-stasjon og ledende avis som hadde kritisert Modis regjering for håndteringen av koronapandemien.

(©NTB)

Flere nyheter: