Menu
Desto mer alvorlig barnets tilstand var, jo mer sannsynlig var det at moren jobbet mindre og hadde nedsatt inntekt. Det fant en gruppe forskere etter å ha analysert data fra over 273.000 foreldre i en periode på sju år. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Rapport: Mødre til barn med nedsatt funksjonsevne tjener mindre enn fedre

En forskergruppe har sett på hvordan inntekt og sysselsetting påvirker foreldrene til barn med nedsatt funksjonsevne. Resultatet viser at mødre tjener mindre.

Av NTB | 05.09.2023 13:34:38

Sosiale forhold: – Desto mer alvorlig barnets tilstand var, jo mer sannsynlig var det at moren jobbet mindre og hadde nedsatt inntekt, heter det i en forskningsartikkel fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Forskningsartikkelen er utarbeidet i samarbeid mellom Oslo Met og FHI.

– Dette tyder på at fedre i større grad fortsatte å jobbe fulltid. Det er også i tråd med tidligere funn på området, heter det i artikkelen.

Mødre til barn med alvorlige funksjonsnedsettelser hadde en tendens til å skifte fra fulltid til deltidsstillinger etter fødsel. Forskerne ble overrasket over at forskjellene økte da barna nådde skolealder.

Generelt sett ble det ikke funnet noen tilsvarende nedsatt arbeidskapasitet for fedre til barn med alvorlig nedsatt funksjonsevne som for mødrene.

Forskerne har sett på data fra over 273.000 foreldre til barn født mellom 2004 og 2011. Her har også opplysninger om foreldrenes arbeidssituasjon og inntekt fra fire år før fødsel til ti år etter fødsel blitt hentet inn. Det er blitt sett på familier som har barn både med og uten nedsatt funksjonsevne.

(©NTB)

Flere nyheter: