Menu
President Vladimir Putin tror ikke USA vil endre politikk overfor Russland, uansett hvem som vinner høstens presidentvalg. Foto: Sputnik / AP / NTB

Putin: Det samme for Russland hvem som vinner presidentvalget i USA

Russland vil ikke blande seg inn i høstens presidentvalg i USA, men vil samarbeide med vinneren uansett hvem det blir, sier president Vladimir Putin.

Av NTB | 05.06.2024 20:13:01

Politikk: – I det store og hele så bryr vi oss ikke om hvem som vinner, sa han under et møte med utenlandske journalister og redaktører i St. Petersburg onsdag.

– Vi vil samarbeide med enhver amerikansk president, sa han.

Valgutfallet kan imidlertid få følger for USAs støtte til Ukraina, først og fremst dersom Donald Trump vinner, tror Putin.

– Ingen i USA er interessert i Ukraina, de er bare interessert i USAs storhet. Det er dette de vil kjempe for, ikke for Ukraina eller det ukrainske folk, fortsatte Putin.

– Men dersom den neste administrasjonen innser hvorfor de er der, jobber for å styrke USA fra innsiden, styrker økonomien og bygger gode relasjoner til resten av verden, da kan det bli endringer, sa han.

– Dersom de benytter raketter mot mål på russisk territorium, vil det være helt ødeleggende for forholdet mellom Russland og Tyskland, advarer Putin, som kaller det «et farlig steg».

Han antydet videre at Russland kan komme til å svare med samme mynt ved å forsyne andre land med langtrekkende våpen.

– Dersom noen tror at det lar seg gjøre å levere slike våpen til en krigssone for å angripe vårt territorium og skape problemer for oss, hvorfor har ikke også vi retten til å forsyne andre med våre våpen, sa han.

– Dere må slutten å tegne et bilde av Russland som fiende. Det er bare til skade for dere selv, skjønner dere ikke det, sa han.

– Dere later som om Russland ønsker å angripe Nato. Er dere helt fra vettet? Er dere treskaller? Hvem er det som har diktet opp dette? Det er jo absolutt tøv, sa Putin.

– Det er åpenbart for en hel verden at påtalemyndighetens sak mot Trump, som bygger på hendelser som skjedde for mange år siden og som det ikke foreligger beviser for, ganske enkelt er ledd i en intern politisk kamp, sa han.

Ifølge Putin viser for øvrig oppslutningen om Trump at det amerikanske folk har mistet tiltroen til det amerikanske rettsvesenet.

– Det er vanskelig å si, jeg kan ikke trekke noen definitiv konklusjon om hvorvidt noe vil bli endret eller ikke. Det kommer an på den kommende administrasjonens prioriteringer, sa han.

Putin advarte på nytt Tyskland mot å forsyne Ukraina med langtrekkende våpen, og mot å gi ukrainerne grønt lys til å bruke slike våpen mot mål i Russland.

Putin reagerte kraftig da han fikk spørsmål om det anspente forholdet mellom Russland og Nato.

Han kommenterte også straffesaken der Donald Trump nylig ble funnet skyldig i brudd på regnskapsloven i forbindelse med utbetaling av såkalte hysjpenger til en pornoskuespiller.

(©NTB)

Flere nyheter: