Menu
Opposisjonskandidaten Mohamed Muizzu (bildet) har vunnet lørdagens presidentvalg på Maldivene over sittende president Mohamed Solih. Foto: Mohamed Sharuhaan / AP / NTB

Prokinesisk kandidat vant presidentvalget på Maldivene

Den Kina-vennlige kandidaten Mohamed Muizzu har vunnet lørdagens presidentvalg på Maldivene med 54 prosent av stemmene, viser det endelige resultatet.

Av NTB | 30.09.2023 20:32:48

Politikk: Muizzus tilhengere danset og jublet i gatene i hovedstaden Malé da resultatet ble kjent og motkandidaten, sittende president Mohamed Solih (61), hadde erkjent nederlaget lørdag kveld.

Mohamed Muizzu (45) leder et parti som sist det satt med makten, mottok store lån fra Kina. Under valgkampen sa han at han vil vende landet mot Kina igjen, ikke minst økonomisk, dersom han gikk seirende ut av valget.

Sittende president Solih vant valget i 2018 mye på grunn av folks misnøye med den store kinesiske gjelden, og han har under sine fem år i embetet jobbet for å bedre det noe anstrengte forholdet til India.

Den lille øystaten Maldivene er mest kjent for sine vakre strender og luksuriøse turistanlegg. Men landet ligger strategisk til i Indiahavet, midt i en av verdens travleste shippingruter mellom Østen og Vesten.

Maldivene, med sine drøyt 520.000 innbyggere, ble tidlig en del av Kinas gigantiske Belte-vei-prosjekt, en infrastrukturplan som er ment å skulle sikre Kina tilgang til markeder over hele verden.

Øystatens ønske om å nærme seg Kina igjen har fått varselklokkene til å ringe i India, som sammen med USA og resten av Vesten er skeptiske til Kinas ambisjoner i Indiahavet.

Mohamed Muizzu tas i ed som ny president 17. november.

(©NTB)

Flere nyheter: