Menu
Generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund anmelder Kautokeino kommune og kommunedirektøren i en innsynssak. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Presseforbundet anmelder kommune i innsynssak

Norsk Presseforbund har anmeldt Kautokeino kommune og kommunedirektør Karin Hætta for grovt brudd på tjenesteplikten etter at de holdt tilbake et dokument.

Av NTB | 21.08.2023 13:16:18

Kriminalitet og rettsvesen: – Denne saken er så grov at vi har valgt å gå til anmeldelse. Brudd på offentlighetsloven, og også grove brudd, er et stort og gjentakende problem over hele landet. Presseforbundet har derfor i flere år argumentert for at det er behov for sanksjonsmuligheter for grove brudd på loven. Det tror vi vil føre til bedre etterlevelse. Når det ikke finnes noen slike, er straffelovens bestemmelser om brudd på tjenesteplikt den eneste muligheten, sier generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund i en pressemelding.

Mandag anmeldte de Kautokeino kommune og kommunedirektør Karin Hætta for grovt brudd på tjenesteplikten.

Det er første gang Presseforbundet går til anmeldelse i en slik sak.

Kommunen nektet innsyn, og Kommunal Rapport klaget videre til Statsforvalteren i Troms og Finnmark.

Statsforvalteren måtte purre fire ganger over en periode på fem måneder før kommunen sendte over dokumentet for klagebehandling.

Konstituert kommunedirektør Karin Hætta i Kautokeino sa selv at de var klar over at de brøt offentlighetsloven.

– Det finnes ingen sanksjoner for å bryte loven, og vi tenkte at vi bare skulle avvente og ta den kjeften vi eventuelt får, sa Hætta.

Karin Hætta sier til NTB mandag at de foreløpig ikke har sett anmeldelsen, og at de derfor ikke har noen kommentar til den per nå.

Bakgrunnen for anmeldelsen er at Kommunal Rapport i september i fjor ba om innsyn i en presentasjon med tittelen «Giftig arbeidsmiljø, press om særfordeler til politikere, trusler og represalier» som den daværende kommunedirektøren i Kautokeino hadde holdt for formannskapet.

I mai skrev Kommunal Rapport at Statsforvalteren mener kommunens opptreden var «et grovt brudd på kommunens plikter i klagesaker etter offentlighetsloven».

(©NTB)

Flere nyheter: