Menu
Tyske politifolk mintes sin avdøde kollega i Mannheim søndag. Foto: Michael Probst / AP / NTB

Politimann død etter knivangrep i Tyskland

En tysk politimann er død, to dager etter at han forsøkte å stanse et knivangrep på et islamkritisk arrangement i byen Mannheim.

Av NTB | 02.06.2024 19:33:00

Kriminalitet og rettsvesen: Den 29 år gamle politimannen ble akuttoperert umiddelbart etter angrepet og ble lagt i kunstig koma, men døde av skadene søndag ettermiddag, opplyser myndighetene i delstaten Baden-Württemberg.

– Vi sørger over tapet av en politibetjent som ga livet sitt for vår sikkerhet, heter det i en uttalelse.

Det var fredag at en mann gikk til angrep mot et arrangement i regi av den islamkritiske organisasjonen Pax Europa. Totalt seks personer ble skadet i angrepet, blant dem den nå avdøde politimannen og den kjente islamkritikeren Michael Stürzenberger.

Så langt har ikke politi og påtalemyndighet sagt noe om hva de mener var motivet.

Ifølge Pax Europa var det Stürzenberger som var målet til angriperen. Han fikk alvorlige skader i både ansiktet og et bein.

Tysklands statsminister Olaf Scholz skrev søndag på X, tidligere Twitter, at han sørger dypt over politimannens dødsfall.

– Hans innsatsvilje for vår alles sikkerhet fortjener den ypperste anerkjennelse, skriver han.

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier kommenterte også politimannens dødsfall, og ga uttrykk for bekymring for brutaliseringen av den politiske debatten og viljen til å bruke vold.

– Jeg er dypt sjokkert av dødsfallet til en politimann som tappert grep inn i Mannheim for å beskytte menneskeliv, sa Steinmeier, og kondolerte slektningene hans.

– Ting kan ikke fortsette slik. Vold setter det som har gjort demokratiet vårt sterkt i fare, fortsatte han.

Pax Europa beskriver seg selv som en organisasjon som skal informere om farene ved «den økende spredningen og innflytelsen til politisk islam». Den 59 år gamle Stürzenberger er en av gruppens ledere.

De andre som ble skadet i angrepet var henholdsvis 25, 36, 42 og 54 år gamle. Tilstanden til 54-åringen var til å begynne med beskrevet som livstruende, men han skal nå være utenfor livsfare.

Den mistenkte gjerningsmannen ble skutt av politiet og ble kort tid etter operert. Han er foreløpig siktet for drapsforsøk, men har ennå ikke vært i stand til å avhøres. Mannen er en 25 år gammel immigrant fra Afghanistan.

Scholz gikk søndag også ut og fordømte politisk vold i Tyskland generelt. Lørdag ble en tysk politiker fra konservative CDU angrepet under et valgkamparrangement i byen Aalen i delstaten Baden-Württemberg, men kom fra det uten alvorlige skader.

Et 20-tall av den drepte politimannens kolleger samlet seg søndag på åstedet i Mannheim for å minnes ham.

(©NTB)

Flere nyheter: