Menu
Jaroslaw Kaczynski leder Det konservative partiet Lov og rettferdighet (PiS), som har hatt regjeringsmakten siden 2015. Arkivfoto: Czarek Sokolowski / AP / NTB

Polens nasjonalforsamling åpner for folkeavstemning

Den polske regjeringen fikk som ventet flertall i nasjonalforsamlingen for en lov som åpner for å holde en omstridt folkeavstemning på valgdagen 15. oktober.

Av NTB | 16.08.2023 14:24:21

Politikk: Det konservative partiet Lov og rettferdighet (PiS), som har hatt regjeringsmakten siden 2015, vil blant annet be velgerne ta stilling til om den nye grensemuren mot Belarus skal bli stående eller rives.

De vil også be velgerne ta stilling til om Polen skal nekte eller tillate å ta imot flyktninger i tråd med pålegg fra EU, om statlige virksomheter skal tillates privatisert, og om pensjonsalderen skal heves.

Utformingen av spørsmålene gjør at regjeringen trolig får stor tilslutning til sin politikk på de fire områdene, og opposisjonen hevder folkeavstemningen er et forsøk fra PiS på å diskreditere sine motstandere.

Ifølge meningsmålinger pustes PiS i ryggen av det største opposisjonspartiet, det liberale Borgerplattformen (PO), som har oppfordret til boikott av folkeavstemningen.

PO ledes av tidligere EU-president Donald Tusk, som av PiS-leder Jaroslaw Kaczynski anklages for å ville selge statlige virksomheter til utenlandske interessenter, særlig tyske.

PO avviser dette og anklager regjeringspartiet for å belønne støttespillere med godt betalte jobber i statlige selskap.

Den polske nasjonalforsamlingen skal ta endelig stilling til spørsmålet om folkeavstemning torsdag, men utfallet regnes som gitt ettersom PiS har flertall.

(©NTB)

Flere nyheter: