Menu
Polen sier de motsetter seg at Tyskland får en fast plass i FNs sikkerhetsråd. Her fra et møte rådet 24. august. Foto: John Minchillo / AP / NTB

Polen er imot å gi Tyskland fast plass i FNs sikkerhetsråd

Polens forsvarsminister Mariusz Blaszczak sier i en tale på polsk radio at landet motsetter seg at Tyskland blir et permanent medlem av FNs sikkerhetsråd.

Av NTB | 21.09.2023 12:32:52

Politikk: Forslaget, fremsatt av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, er «ganske merkelig» og «en stor skuffelse» sett fra polsk ståsted, sier Blaszczak.

– Kyiv ser ut til å ha glemt at Tyskland i utgangspunktet ikke kom Ukraina til unnsetning ved begynnelsen av Moskvas fullskalainvasjon i februar 2022, sier han.

Zelenskyj tok til orde for at Tyskland skal få en permanent plass i FNs sikkerhetsråd onsdag. Blaszczak mener imidlertid at Tyskland først må ta ansvar for ødeleggelsene som Polen ble påført under andre verdenskrig.

Polens nasjonalkonservative PiS-regjering framsatte i oktober i fjor et krav til Tyskland på 1,3 billioner euro i erstatning for ødeleggelsene under andre verdenskrig.

Den tyske regjeringen har imidlertid avvist ethvert krav om oppreisning. Tyskland anser saken som avsluttet på grunn av to pluss fire-avtalen fra 1990, som regulerte de utenrikspolitiske aspektene av tysk enhet.

I tillegg velges ti ikke-faste medlemmer for en toårsperiode. Norge ble sist valgt inn i sikkerhetsrådet i 2021–2022.

– Kravet vi har stilt til Tyskland om krigserstatning, er fortsatt gyldig, sier forsvarsministeren.

Kun fem av FNs 193 medlemsland har i dag fast plass i FNs sikkerhetsråd, noe som betyr at de kan legge ned veto mot alle beslutninger. Det er USA, Kina, Russland, Storbritannia og Frankrike.

(©NTB)

Flere nyheter: