Menu
Pave Frans snakker med journalistene om krigen i Ukraina på flyet på vei tilbake til Roma etter et besøk i Ungarn. Foto: Vincenzo Pinto / Pool Photo Via AP / NTB

Paven involvert i arbeid for fred i Ukraina

Pave Frans sier han er involvert i et fredsoppdrag for å forsøke å få slutt på konflikten mellom Russland og Ukraina, men at det er for tidlig å si noe mer.

Av NTB | 30.04.2023 21:14:11

Krig og konflikter: – Jeg er villig til å gjøre alt som må gjøres. Det er et oppdrag på gang, men det er ikke offentlig ennå. Når det er offentlig, skal jeg røpe det, sa paven til pressen på flyet tilbake til Vatikanet etter et besøk i Ungarn.

Han sa han hadde drøftet situasjonen i Ukraina med Ungarns statsminister Viktor Orban og metropolitten Hilarion, som representerer den russisk-ortodokse kirken i Budapest.

– I disse møtene snakker vi ikke om Rødhette. Vi snakker om alt. Alle er interessert i en vei til fred, sa han.

Siden Russland invaderte Ukraina i februar i fjor, har Frans bedt om fred nesten ukentlig og har gjentatte ganger tilbudt seg å mekle mellom Kyiv og Moskva. Men foreløpig uten respons.

Ukrainas statsminister Denys Sjmyhal møtte paven i Vatikanet torsdag og sa han hadde drøftet med ham en «fredsformel» satt fram av president Volodymyr Zelenskyj. Han inviterte også paven til Kyiv.

Paven har tidligere sagt at han gjerne vil besøke Kyiv, men også Moskva, på et eventuelt fredsoppdrag.

(©NTB)