Menu
Pave Frans talte migrantenes sak da han snakket i Budapest fredag. Foto: Andrew Medichini / Pool via AP / NTB

Paven advarte ungarerne mot nasjonalisme og talte migrantenes sak

Pave Frans advarte om tiltakende nasjonalisme i Europa og sa til den ungarske regjeringen at det å ta imot migranter er i kristen ånd da han talte i Budapest.

Av NTB | 28.04.2023 14:14:23

Politikk: Pave Frans landet fredag i den ungarske hovedstaden, der han innledet et tre dager langt besøk. Ukraina-krigen og innvandring var på forhånd ventet å bli sentralt i pavens taler og samtaler.

I en tale til regjeringstopper, blant dem statsminister Viktor Orban, som flere ganger har havnet i klinsj med EU, advarte Frans mot «selvrefererende former for populisme» og nasjonalisme.

Den 86 år gamle paven tok den «europeiske ånden» som grunnleggerne av det moderne Europa etter andre verdenskrig så for seg, i forsvar, og la til at de europeiske landene må «se utenfor nasjonale grenser».

Han brukte stokk da han ble tatt imot av embetsfolk og barn i nasjonaldrakt på flyplassen. I det siste har han brukt rullestol.

Frans oppfyller et løfte om et offisielt besøk til Ungarn etter at en svipptur på bare sju timer mens han var på vei til Slovakia i 2021, gjorde at mange følte seg snurt.

Besøket rundes søndag av med en messe under åpen himmel utenfor den ungarske nasjonalforsamlingen, like ved elva Donau.

Orban og paven har svært ulike synspunkt om hvordan man best skal håndtere migrasjon fra Midtøsten og Afrika til Europa. Frans mener migranter som flykter fra fattigdom, bør tas imot.

Orban, hvis regjering bygget et stålgjerde på grensa til Serbia for å holde migranter ute, har nektet å la Ungarn bli et «immigrantland», slik han sier andre europeiske land har blitt.

I 2021, sist Frans var innom, ba Orban paven om å «ikke la det kristne Ungarn forgå».

– I vanskelige tider som denne, er det viktig å huske det som binder oss sammen, og tro er grunnlaget vi kan bygge en stabil framtid på, skrev Orban på Twitter før pavebesøket.

Da paven talte i presidentpalasset fredag, viste han til sankt Stefanus, som regnes som grunnleggeren av det kristne Ungarn på 1000-tallet.

Sankt Stefanus sa ifølge paven til sin sønn at «dem som ankommer med forskjellige språk og skikker, pryder landet», sa Frans. Han viste videre til Stefanus’ kommando om å «ta imot fremmede med velvilje og om å akte dem».

Fredag ble Ukraina rammet av det første store russiske luftangrepet på nesten to måneder.

Pave Frans fornyet oppfordringen om å finne en slutt på krigen, og tok til orde for «kreativ innsats for fred».

Ungarn støtter ukrainerne, men har sterke økonomiske bånd til Russland og har nektet å sende våpen Ukraina.

Paven har tatt til orde for et globalt forbud mot våpensalg og for mindre våpenproduksjon. Han har imidlertid sagt at det er moralsk akseptabelt å forsyne Ukraina med våpen om de kun brukes til selvforsvar.

Det tre dager lange besøket er det første siden han var innlagt på sykehus med bronkitt i mars.

Første punkt på agendaen fredag var et møte med Orban. Statsministeren har tatt Ungarn i en mer nasjonalistisk og høyreorientert retning siden han tiltrådte i 2010.

Både Orban og paven har tatt til orde for en våpenhvile og forhandlinger for å få slutt på krigen i Ukraina. Frans har oppfordret ukrainerne til å innlede dialog med «den aggressive part», noe Kyiv har utelukket.

(©NTB)

Flere nyheter: