Menu
Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) skal vurdere om Norge skal stanse bistand til Uganda som følge av at landet har innført en antihomofili-lov. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Panorama: Norge skal vurdere bistanden til Uganda

Norge skal vurdere bistanden til Uganda etter at landet har innført en lovendring som åpner for dødsstraff for homofile.

Av NTB | 02.06.2023 13:18:58

Kriminalitet og rettsvesen: Det sier utviklingsminister Anne Beate Tvinnereim (Sp) til Panorama, tidligere Bistandsaktuelt.

Ugandas president Yoweri Museveni samtykket i slutten av mai til en lov mot homofili i landet. Loven er en av verdens strengeste mot LHBT-personer og vil blant annet gjøre at såkalte homoseksuelle handlinger kan straffes med døden.

Det meste av Norges Uganda-bistand går til norske organisasjoner, som Flyktninghjelpen, Redd Barna, Plan, Caritas og Strømmestiftelsen, og til internasjonale organisasjoner som FN.

Norge har gitt bistand til Uganda siden 1964.

Siden 2000 har Norge gitt 7,6 milliarder kroner i øremerket bistand til Uganda.

I år skal det etter planen utbetales 258 millioner norske bistandskroner til Uganda, mens det i 2024 skal utbetales 210 millioner kroner, ifølge UDs tilskuddsportal.

– I lys av det som har skjedd, vil vi, i nær dialog med andre giverland, gjennomgå samarbeidet med alle våre partnere i Uganda for å vurdere om det er behov for endringer. Menneskerettigheter og likestilling er tverrgående hensyn i all norsk bistand, sier Tvinnereim.

– Norsk bistand bidrar blant annet til matsikkerhet, jenters utdanning, kvinners rettigheter og deltakelse i freds- og sikkerhetsinnsats, energitilgang for utsatte grupper og ivaretakelse av flyktninger og deres vertssamfunn. Å stoppe slike innsatser vil ramme sårbare grupper, sier Tvinnereim.

(©NTB)

Flere nyheter: