Menu
STRØMKRISE: Komiteen som skulle finne en vei ut av strømkrisen har feilet. Nå oppnevner regjeringen i stedet et utvalg for å finne løsninger. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Overskudd i strømproduksjonen

Vi hadde i Norge et godt overskudd på strømproduksjonen i ekstremåret 2022. Landet kunne således med god margin klart seg uten utenlandskabler.

Av Egil M Solberg | 12.01.2023 19:28:43

Kommentar: Hele landet med innbyggere og næringsliv har vært tvunget inn i en langvarig krise med ekstreme priser på strøm. Dette er politisk bestemt og regjeringen har fått sterk kritikk for manglende handlekraft i situasjonen.

Nye tall fra Statnett, viser nå at landet kunne klart seg helt fint uten utenlandskabler. Vi produserte her i landet langt mer strøm enn det vi brukte, noe som kommer våre naboland til gode.

Det er ikke krigen i Ukraina eller gasspriser som gir oss høye strømpriser, det er innrettingen med utenlandskabler og et internasjonalt strømmarked på børs. Dette er politisk bestemte innrettinger som regjeringen nå har ansvar for å endre.

Vi har hørt at regjeringen følger situasjonen nøye og at det ble satt opp en komite for å finne løsninger. Da komiteen feilen, ble det opprettet et utvalg for samme målsetting.

«En dag da Satan fikk i sinn, at intet måtte skje, da satte han i verden inn den første komité.»

Men det skjer ingen strukturelle endringer, slik man ville forvente. Da er det ikke rart at regjeringen mister tillit og faller ned på rekordnivåer på meningsmålingene.

Nøkkeltall for kraftåret 2022
Norge samlet:
Produksjon: 146 TWh
Forbruk: 134 TWh
Import: 12,4 TWh
Eksport: 24,5 TWh
Nettoutveksling (eksport): 12,1 TWh

Nord-Norge (NO3 og NO4)
Produksjon: 59 TWh
Forbruk: 48,5 TWh
Import: 0,7 TWh
Eksport: 11,2 TWh
Nettoutveksling (eksport): 10.5 TWh

Sør-Norge (NO1, NO2 og NO5)
Produksjon: 87 TWh
Forbruk: 85,5 TWh
Import: 17,4 TWh
Eksport: 18,9 TWh
Nettoutveksling (eksport): 1,5 TWh

Flere nyheter: