Menu
Den tyske regjeringssjefen Olaf Scholz og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Makspris på strøm og gass i Tyskland

Det er innført makspris på strøm og gass i Tyskland. Det gjør at næringslivet nå har vesentlig høyere kostnader i Norge enn sine motparter lenger sør i Europa.

Av Egil M Solberg | 12.01.2023 20:24:45

Energikrise: Regjeringens argumenter for ikke å gjøre noe med strømprisene, får mindre og mindre troverdighet.

– Vi må vise solidaritet med Europa og kan ikke redusere eksporten av strøm, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i Debatten på NRK i fjor.

Han sa også at alle ekspertene advarte mot makspris på strøm. Han mente da at det norske folk ville øke strømforbruket dramatisk dersom strømprisene gikk ned. Tall fra 2020, da strømmen i lengre perioder lå på under 10 øre per kilowattime, viser at det den gang ikke var noe økning i strømforbruket sammenlignet med andre år. Så hvorfor skulle situasjonen være så annerledes i dag? Hvem er disse ekspertene som hevder dette?

Det har også kommet påstander om at vi ikke kan innføre tiltak på bakgrunn av EØS-avtalen og andre internasjonale avtaler i strømmarkedet. Men når det nå er innført makspris i Tyskland, kan det vel ikke være noe i veien for å kunne gjøre det samme i Norge.

Et annet argument for ikke å gjøre noe, har vært at rentene da vil øke og vi vil få mer inflasjon. Hvordan kan det være riktig når energiprisene er den sterkeste driveren for inflasjon og høyere renter? En utredning gjennomført av statsapparatet på oppdrag fra FrP, viser faktisk at vi ville hatt vesentlig lavere inflasjon med makspris.

Nå har også inflasjonen gått mye ned de siste par månedene og vi har lavere inflasjon i Norge sammenlignet med våre naboland. Så hvorfor blir det ikke gjort noe nå?

– Det er krig i Europa, sier Støre på spørsmål om hvorfor strømprisene fortsatt er så høye. Men det er ikke krigen som har skapt avtalene som resulterer i ekstreme strømprisene. I Tyskland har de tatt grep, så hvorfor kan vi fortsatt ikke gjøre noe i Norge?

Flytter bedrifter til Tyskland

Fredrikstad-bedriften Kronos har flyttet produksjon til Tyskland fordi norsk gass selges billigere der enn her hjemme i Norge.

LO-sekretær Are Tomasgard reagerer kraftig på disse opplysningene ifølge FriFagbevegelse. Det gjør også hovedtillitsvalgt hos Kronos Titan, Per Øistein Kivijärvi.

– Norge leverer gass i bøtter og spann til Tyskland. Når Tyskland har innført en makspris for industrien betyr det at tysk industri kan benytte seg av billig norsk energi. Dette er ren galskap. Norsk gass er med andre ord billigere for tysk industri i Tyskland enn for norsk industri i Norge, sier Are Tomasgard til FriFagbevegelse.

– Vi kan ikke sitte å se på at industrien i Norge flytter ut av landet. Her har Norge alle muligheter for å gjøre noe raskt. Her må regjeringen snu seg raskt rundt og sikre at norsk industri får minst like gode vilkår for bruk av gass som det vi ser i Tyskland, mener Are Tomasgard ifølge avisa.

Han sitter også i den regjeringsoppnevnte Energikommisjonen, som skal levere sin rapport i februar og har jobbet med saken i snart ett år. Men nå har regjeringen isteden oppnevnt et nytt strømutvalg som skal overta arbeidet til Energikommisjonen.

Flere nyheter: