Menu
Det er forbudt å pakke powerbanks og løse batterier i innsjekket bagasje på grunn av brannfare. Avinor har konfiskert over 20.000 powerbanks sine flyplasser hvert år. Foto: Terje Pedersen / NTB

Over 20.000 powerbanks fjernes fra bagasje

I snitt fjernes det 60 powerbanks om dagen fra Avinors 43 flyplasser rundt om i landet. Disse kan ta fyr, og er derfor strengt forbudt i innsjekket bagasje.

Av NTB | 14.07.2023 13:42:58

Økonomi og næringsliv: Powerbanks inneholder litiumbatterier som kan selvantenne. Branner i litiumbatterier er vanskelige å kontrollere fordi de produserer sin egen oksygen.

– Når en passasjer sjekker inn, inngår vedkommende en kontrakt med flyselskapet, ved at de svarer på om de har med seg farlig gods. Ved å transportere batterier i innsjekket bagasje bryter de denne kontrakten, og dermed loven, sier seniorrådgiver Ole Folkestad i Avinor i en pressemelding.

Dersom det oppstår en batteribrann i lasterommet på et fly kan den bare delvis kontrolleres. Det går også på bekostning av eventuelle dyr som måtte befinne seg i lasterommet.

– Du kan kun ha med powerbanks i håndbagasjen. Skulle et batteri begynne å utvikle varme i kabinen, har kabinpersonalet spesielle poser som gjør at de kan begrense en eventuell brann, sier Folkestad.

Avinor oppfordrer reisende til aldri å pakke løse litiumbatterier eller powerbanks i innsjekket bagasje. Disse skal alltid i håndbagasjen.

(©NTB)

Flere nyheter: