Menu
En mann står utenfor sitt ødelagte hjem i Blantyre i Malawi mandag. Syklonen Freddy har forårsaket store ødeleggelser i Malawi og nabolandet Mosambik. Foto: Thoko Chikondi / AP / NTB

Over 100 døde i syklonherjede Malawi og Mosambik

Over 100 mennesker er så langt funnet døde etter at syklonen Freddy traff Malawi og Mosambik med kraftig vind og voldsomme nedbørsmengder i helgen.

Av NTB | 13.03.2023 20:34:08

Ulykker og naturkatastrofer: I Malawi er 99 mennesker bekreftet døde ifølge oppjusterte tall mandag, og myndighetene har erklært unntakstilstand. I nabolandet Mosambik er minst åtte mennesker døde som følge av Freddys herjinger siden helgen.

Syklonen traff de to landene etter først å ha feid over Madagaskar. Ifølge offisielle tall har til sammen 134 mennesker mistet livet som følge av uværet i de tre landene.

Nærmere en halv million mennesker har behov for humanitær hjelp, opplyser FNs nødhjelpskontor. Selv om vinden hadde stilnet mandag, er det oversvømmelser mange steder. Det øker også faren for spredning av smittsomme sykdommer som kolera.

Det er ventet at stormen også vil ramme det nordøstlige Zimbabwe og sørøstlige Zambia.

Ifølge Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) ligger Freddy an til å bli den mest langvarige syklonen som noen gang er registrert. Syklonen har sirkulert i det sørøstlige Afrika i én måned.

Ifølge Nasa har Freddy også den høyeste akkumulerte syklonenergien som noensinne er registrert på den sørlige halvkule.

(©NTB)

Flere nyheter: