Menu
President Recep Tayyip Erdogan (til venstre) og utfordrer Kemal Kilicdaroglu er hovedkandidatene i det tyrkiske valget til helgen. Foto: Emrah Gurel / AP / NTB

OSSE skuffet over at Tyrkia utestenger to observatører

Parlamentarikere fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa er skuffet etter at Tyrkia har utestengt 2 av 100 observatører før valget 14. mai.

Av NTB | 08.05.2023 17:34:08

Politikk: Tyrkia har nektet å akkreditere den danske politikeren Søren Søndergaard og svenske Kadir Kasirga, som etter planen skulle være en del av OSSEs observatørkorps av parlamentarikere under det tyrkiske valget.

Søndergaard sa i forrige uke at Tyrkia har utestengt ham fordi han tidligere har besøkt den kurdiskledede opprørsgruppen Syrian Democratic Forces (SDF). Tyrkia mener SDF har sitt utspring i Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK), som står på Tyrkias terrorliste. I 2028 ble en tysk og en svensk politiker som skulle delta i et observatørkorps fra OSSE, utestengt av Tyrkia.

OSSEs parlamentarikerforsamling sier Tyrkia verken direkte eller indirekte bør påvirke sammensetningen av observatørkorpset.

– Vi er skuffet over at tyrkiske myndigheter har gått til dette skrittet, som kan påvirke det internasjonale observatørkorpsets arbeid negativt, sier forsamlingen.

Et annet OSSE-organ sender 400 observatører til valget om en snau uke.

(©NTB)

Flere nyheter: