Menu
En demonstrant holder en dukke som forestiller president Emmanuel Macro under en demonstrasjon mot Macron-regjeringens pensjonsreform i Cannes i mai. Det er ventet nye massedemonstrasjoner tirsdag. Foto: Daniel Cole / AP / NTB

Nye pensjonsstreiker ventes i Frankrike

Det er planlagt nye massedemonstrasjoner i Frankrike mot president Emmanuel Macrons upopulære pensjonsreform.

Av NTB | 06.06.2023 03:38:51

Arbeidsliv: Franske myndigheter venter at opptil 600.000 vil demonstrere tirsdag, som blir den 14. dagen med massedemonstrasjoner mot reformen. Det er langt færre enn på høyden av demonstrasjonene for noen måneder siden.

Macrons regjering anser reformen, som blant annet øker pensjonsalderen fra 62 til 64 år, som ferdig behandlet. Macron undertegnet lovforslaget i april, etter at regjeringen brukte en omstridt prosess for å presse igjennom reformen uten å få grønt lys fra nasjonalforsamlingen.

Fagforeningene og enkelte opposisjonspolitikere har ikke gitt opp forsøkene på å forhindre at loven trer i kraft 1. september. Opposisjonen forsøker å reversere reformen med et lovforslag som ventes å falle gjennom.

Nasjonalforsamlingens leder Yael Braun-Pivet, som tilhører Macrons parti men offisielt er nøytral, skal torsdag avgjøre om forsamlingen skal stemme over forslaget eller ei.

I en kronikk i Le Monde mandag, oppfordret framtredende politikere fra den franske venstresiden Braun-Pivet til å la nasjonalforsamlingen behandle forslaget.

– For våre innbyggere vil mer undergraving av demokratiet kun føre til økt misnøye med institusjonene våre, noe som allerede kommer til uttrykk i form av minkende valgdeltakelse, og også tiltakende sinne og vold, heter det i kronikken.

(©NTB)

Flere nyheter: