Menu
Andreas Leknessund og de andre Giro d'Italia-rytterne får en kortere etappe enn ventet fredag. Foto: Fabio Ferrari / LaPresse via AP / NTB

Ny utsettelse for forkortet Giro-etappe – rytterne stemte fram grep etter ekstremvær

Giro d'Italia-arrangøren ble tvunget til å kutte fredagens 13. etappe til bare 74,6 kilometer. Et overveldende flertall av ryttere krevde at det ble tatt grep.

Av NTB | 19.05.2023 14:34:43

Sport: Fredagens etappe var i utgangspunktet 207 kilometer lang med start i Borgofranco d’Ivrea og målgang i sveitsiske Crans Montana. Allerede for et par dager siden ble den kortet ned til 199 kilometer som følge av bekymringer rundt værsituasjonen.

Av frykt for jordskred ble det da besluttet at rytterne skulle sykle gjennom en lang tunnel, framfor å ta seg over fjellet Col du Grand Saint-Bernard. Tirsdag måtte arrangøren ta nye drastiske grep.

Nå skal hele etappen sykles i Sveits, med start i Le Chable og målgang som planlagt i høyden i Crans Montana. Da avgjørelsen om å forkorte etappen ble tatt, ble det signalisert ny start klokken 14.30 etter at lagene hadde forflyttet seg rundt 120 kilometer i buss.

Den nye starten er lagt til bunnen av fjellet Croix de Coeur. Stigningen er bratt, og etter kun åtte kilometer venter dagens innlagte spurt. Det betyr trolig høy fart fra første tråkk.

Det skal samtidig være knyttet bekymring til nedkjøringen fra Croix de Coeur, men arrangøren har likevel valgt å beholde den delen av etappen. De 74,6 kilometerne som nå skal tilbakelegges avsluttes med en tøff stigning opp til det sveitsiske skistedet Crans Montana.

Til grunn for de besluttede endringene ligger krav fremsatt av rytterne.

Hansen opplyser at værmeldinger om underkjølt regn og mye nedbør lå til grunn.

90 prosent av rytterne skal ha stemt for å iverksette ekstremvær-protokollen. Samtidig ønsket de en annen løsning på etappen enn den som nå foreligger. Ønsket var at arrangørene kunne nøytralisere den delen av etappen som går over Croix de Coeur.

For den norske DSM-rytteren Andreas Leknessund kan endringen være gunstig sportslig sett. Han får en mye lettere etappe enn planlagt, og det gir mindre sjanse for angrep fra sammenlagtkandidatene.

Leknessund er nummer fire i Giroen, bare 35 sekunder bak lederen Geraint Thomas.

Ved 14.15-tiden var imidlertid ikke alle lagene kommet fram til det nye startstedet ennå. Dermed ble det besluttet at startskuddet nå skal gå klokken 15.

Lederen for rytterforeningen CPA, Adam Hansen, opplyser i sosiale medier at det ble avholdt en avstemning torsdag kveld vedrørende om det skulle sendes en anmodning til arrangøren om å implementere ekstremvær-protokollen.

(©NTB)

Flere nyheter: