Menu
Statnett ønsker å bruke nye metoder for å angi overføringskapasitet til kraftmarkedet. Det kan utnytte kapasiteten i strømnettet bedre. Foto: Javad Parsa / NTB

Ny metode for å utnytte strømnettet bedre kan gi høyere strømpris i nord

Statnett vil i starten av 2024 innføre en ny metode for å utnytte strømnettet bedre. Det kan føre til at prisene øker med 25 prosent i Midt- og Nord-Norge.

Av NTB | 18.04.2023 12:54:14

Økonomi og næringsliv: Det blir stadig mer krevende å fastsette riktig kapasitet i strømnettet, og det er behov for nye metoder, ifølge konserndirektør Gunnar Løvås i Statnett.

En ny løsning har nå vært testet ut i tre måneder. Denne metoden kalles flytbasert markedskobling og tar med mer informasjon om kraftnettet enn tidligere.

– Dette gjør at vi kan utnytte strømnettet bedre. Da blir det mindre prisforskjell mellom de ulike prisområdene, sier Løvås.

Dersom denne metoden hadde blitt benyttet i vinter, ville den gitt økt import til Sør-Norge og mindre prisforskjeller i Norge enn i dag, ifølge Statnett.

Årsaken til mindre prisforskjeller er altså at prisene i nord øker, skriver Europower.

I testperioden har prisen økt med 27 prosent i Nord-Norge og 22 prosent i Midt-Norge. Forklaringen er at det blir mulig å sende mer strøm ut av disse områdene fordi de ikke lenger «stenges inne» av lave priser i Nord-Sverige.

Metoden skal testes videre før den tas i bruk. Planen er at den skal innføres i første kvartal i 2024.

(©NTB)

Flere nyheter: