Menu
Journalisten Evan Gershkovich ble plassert i et glassbur da han deltok på et rettsmøte i Moskva tirsdag. Han er varetektsfengslet fram til 29. mai, men har anket avgjørelsen. Foto: Aleksander Zemlianitsjenko / AP / NTB

Amerikansk journalist i retten i Moskva

Den fengslede amerikanske journalisten Evan Gershkovich er tirsdag til stede i byretten i Moskva, som skal behandle hans krav om å bli løslatt.

Av NTB | 18.04.2023 12:54:10

Både journalister og støttespillere hadde møtt fram utenfor rettslokalet, der de fikk det første glimtet av Wall Street Journal-journalisten på nesten tre uker.

Gershkovich (31) så rolig ut mens han fulgte rettsmøtet fra et glassbur inn i rettssalen. USAs ambassadør til Moskva, Lynne Tracy, var blant tilhørerne.

Amerikaneren ble pågrepet i Jekaterinburg 29. mars og deretter varetektsfengslet i et lukket rettsmøte. Russiske myndigheter anklager ham for spionasje og forsøk på å få tak i hemmeligstemplede dokumenter fra en våpenfabrikk.

Blir han kjent skyldig, risikerer han opptil 20 års fengsel. Selv avviser han anklagene.

Det er første gang siden den kalde krigen at en utenlandsk journalist blir pågrepet i Russland og anklaget for spionasje.

USA har protestert mot pågripelsen og omtalt den som «feilaktig», noe som innebærer at utenriksdepartementet i Washington vier saken særskilt oppmerksomhet.

Mandag fikk han for første gang besøk av den amerikanske ambassadøren. Hun har oppgitt at Gershkovich er i god form og fortsatt sterk.

Over 30 nyhetsorganisasjoner har signert et brev til den russiske ambassadøren i Washington og fordømt det de mener er ubegrunnede spionasjeanklager.

– Gershkovich er journalist, ikke en spion, og bør løslates umiddelbart og uten betingelser, skriver de.

(©NTB)

Flere nyheter: