Menu
Soloppgang bak vindmøller og et kullkraftverk ved Niederaussem i Tyskland. Foto: Michael Probst / AP / NTB

Ny global varmerekord for november

Tross kulda i Norge ble den globale varmerekorden for november slått med stor margin. 2023 blir det varmeste året som noen gang er registrert, ifølge forskere.

Av NTB | 06.12.2023 04:09:38

Vær: De nye tallene fra EUs klimaovervåkingstjeneste C3S ble presentert onsdag, samtidig som klimatoppmøtet i Dubai er i full gang.

November var den sjette måneden på rad med temperaturer på rekordhøye nivåer. På samme måte som i september og oktober var marginen til forrige rekord svært stor.

Dermed er det ikke lenger noen tvil om hva fasiten blir for 2023 samlet sett, ifølge C3S.

– 2023 er det varmeste registrerte året i historien, sier C3S’ visedirektør Samantha Burgess i en uttalelse.

Også i havet var det rekordvarmt i november. De store temperaturhoppene de siste månedene har uroet forskere, og noen frykter at den globale oppvarmingen nå går raskere enn ventet.

Andre forskere er uenige og mener utviklingen i grove trekk er i tråd med prognosene.

De internasjonale klimaforhandlingene har pågått i nesten 30 år, og en del land har klart å kutte sine klimautslipp. Likevel har de globale utslippene så langt fortsatt å øke.

Foreløpige tall fra Global Carbon Project tyder på at økningen i CO2-utslippene i år blir på 1,1 prosent.

Den globale snittemperaturen forrige måned var 0,32 grader høyere enn forrige novemberrekord fra 2020. I denne sammenhengen er det en svært stor margin.

C3S-sjef Carlo Buontempo sier oppvarmingen vil fortsette så lenge mengden klimagasser i atmosfæren fortsetter å øke. Hetebølger, tørkeperioder og andre konsekvenser av klimaendringene ventes også å forverre seg.

(©NTB)

Flere nyheter: