Menu
Nyankomne biler i Drammen havn. En økning i bilkjøp i november bidro til at veksten i norsk økonomi ble på 0,2 prosent. Foto: Heiko Junge / NTB

Norsk økonomi vokste med 0,2 prosent i november

Sterk vekst i bilkjøp bidro til at veksten i norsk økonomi fra oktober til november ble på 0,2 prosent.

Av NTB | 12.01.2023 08:28:53

Økonomi og næringsliv: – Noen forholdsvis store utslag i enkelte næringer trakk i hver sine retninger i november. Det underliggende bildet er at veksten i fastlandsøkonomien fortsatte, sier seksjonssjef for nasjonalregnskapet Pål Sletten i Statistisk sentralbyrå.

Varehandelen økte kraftig i november i fjor, særlig som følge av en sterk vekst i bilkjøp.

Import av kjøretøy skjer til tider i bolker i store leveranser. Kjøpene kan blitt gjort en stund tilbake, men først når leveransene ankommer blir kjøpene registrert i nasjonalregnskapets tall.

– Den store oppgangen i bilkjøpene vi ser i oktober og november skyldes produksjonsproblemer og forsinkelser tidligere i år, samt en økning i bilavgiftene fra og med januar 2023, sier Sletten.

Aktiviteten i det tradisjonelle fisket og kraftnæringen bidro også til veksten på fastlandet. Disse næringene svinger mye fra måned til måned og kan gi store utslag i det månedlige nasjonalregnskapet.

Sett over tremånedersperioden fra juni-august til september-november vokste den norske fastlandsøkonomien med 1,0 prosent.

Husholdningenes konsum økte med 1,2 prosent fra oktober til november, som følge av oppgangen i bilkjøp. Sett bort fra bilkjøpene, økte konsumet kun med 0,2 prosent.

(©NTB)

Flere nyheter: