Menu
Det norske handelsoverskuddet endte på 44,2 milliarder kroner i Juni. Dette er en nedgang på 60 prosent fra samme måned i fjor, mye på grunn av lavere gasspriser. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Norge med handelsoverskudd på 44,2 milliarder kroner i juni

Norge hadde et handelsoverskudd med utlandet på 44,2 milliarder i juni, ned 60 prosent fra tilsvarende periode i fjor.

Av NTB | 14.07.2023 08:33:08

Økonomi og næringsliv: Selv om handelsoverskuddet er betydelig ned fra fjoråret, er det en 7,9 prosents økning fra mai i år, viser tall fra SSB.

Totalt ble det eksportert varer for 137 milliarder kroner, 31 prosent mindre enn samme måned i fjor. Reduksjon i gasseksporten er den mye av grunnen.

– Verdien av naturgasseksporten falt med 67,3 prosent mot juni i fjor. Dette skyldes primært at det i fjor var ekstraordinært høye gasspriser. Nå ser vi at prisen er tilbake på nivået vi så høsten 2021, sier seksjonssjef Therese Vestre i SSB.

I sommermånedene er det vanligvis lavere etterspørsel etter naturgass på grunn av mindre behov for gass til fyring. Naturgass benyttes også til nedkjøling, så en veldig varm sommer gir økt etterspørsel etter gass.

Fastlandseksporten, som er eksporten av andre varer enn hydrokarboner og skip, styrket seg med 10,5 prosent, og endte på 62,9 milliarder kroner i juni. Størst oppgang er det i verdien av fiskeeksporten som økte med 19,3 prosent. Importen av varer økte med 4,7 prosent og endte på 93,2 milliarder kroner i juni.

Lakseeksporten sto for brorparten av økningen. Til sammen ble det eksportert fisk for 14,2 milliarder i juni. Oppgangen skyldes høyere pris og den tredje største eksportverdien for fisk noensinne.

Flere nyheter: