Menu
Norske stridsvogner av typen Leopard 2A4 fotografert i Litauen i mars i fjor. Foto: Lise Åserud / NTB

Norge gir stridsvogner til Ukraina

Norge slutter seg til rekken av land som gir stridsvogner til Ukraina. Det er foreløpig ikke kjent hvor mange stridsvogner Norge gir.

Av NTB | 25.01.2023 18:15:46

Politikk: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) bekrefter våpendonasjonen. NRK meldte nyheten først. Ifølge flere internasjonale medier er det tenkt at de norske stridsvognene skal inn i en felles stridsvognbataljon med tilsvarende stridsvogner fra andre land.

Gram sier til NRK at det dreier seg om Leopard-stridsvogner av typen 2A4.

– Regjeringen støtter donasjon av stridsvogn til Ukraina og Norge skal bidra i en slik donasjon. Vi er nå i tett dialog med allierte og Ukraina om hvordan Norge kan bidra på en best mulig måte, sier Gram.

– Vi jobber så raskt vi kan for å stille opp for Ukraina. Norge har bidratt tungt gjennom 2022 og vil fortsette å støtte Ukraina i 2023, sier forsvarsministeren.

Han vil ikke si hvor mange stridsvogner Norge vil sende.

Fra før har Tyskland lovet å gi Leopard 2-stridsvogner i våpenstøtte, noe flere europeiske land også har gjort. Samtidig gir Storbritannia Challenger-stridsvogner. USA bekreftet onsdag kveld at de sender 31 Abrams-stridsvogner til Ukraina.

Donasjonen av stridsvogner er en eskalering av den vestlige våpenstøtten og noe Ukraina lenge har bedt om. Reaksjonene på dette har vært krasse i Russland. Landets ambassadør til Tyskland har omtalt utviklingen som «ekstremt farlig».

Overfor NRK svarer Gram slik på spørsmål om hvorvidt donasjon av stridsvogner påvirker Norge sikkerhetspolitisk.

– Det er vanskelig å kommentere ulike trusler og utspill fra russisk hold. Det er dem som har startet krigen og det er legitimt for oss å støtte Ukraina.