Menu
President Joe Biden kunngjorde onsdag at amerikanske Abrams-stridsvogner sendes til Ukraina. Foto: Susan Walsh / AP / NTB

Biden bekrefter: USA sender 31 Abrams-stridsvogner til Ukraina

Amerikanske myndigheter bekrefter at de vil sende 31 av sine Abrams M1-stridsvogner til Ukraina.

Av NTB | 25.01.2023 18:15:38

Politikk: – Stridsvognkapasiteter er kritisk viktig for Ukraina, sa USAs president Joe Biden i en TV-sendt kunngjøring onsdag. Han sa også at USA vil sende deler og utstyr som trengs til å holde stridsvognene i drift. USA vil også trene ukrainsk personell, og dette kommer til å skje så fort som mulig.

– Dette er ikke en offensiv trussel mot Russland, de russiske styrkene kan trekke seg tilbake til Russland, der de hører til, sa USAs president.

– Han tok feil, vi står samlet, sa han om president Vladimir Putin.

Meldingen kommer etter at tyske myndigheter tidligere onsdag bekreftet at de vil gi grønt lys til at tyskproduserte Leopard 2-stridsvogner sendes til Ukraina, og at de også vil sende stridsvogner fra egne lagre.

Biden takket Tysklands statsminister Olaf Scholz for hans støtte til Ukraina, og fastslo at Tyskland har trappet opp støtten til Ukraina.

Tidligere onsdag bekreftet Scholz at Tyskland sender tyskproduserte Leopard 2- stridsvogner til Ukraina.

– USA og allierte vil fortsatt gjøre alt vi kan for å støtte Ukraina, sa Biden, som også hadde notert seg at beskjeden blir gitt samme dag som Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har bursdag. Han fyller 45 år onsdag.

Med på pressekonferansen var også utenriksminister Antony Blinken og forsvarsminister Lloyd Austin, og Biden innledet med å si at begge to stiller seg fullt og helt bak beslutningen om å sende amerikanske stridsvogner til Ukraina.

Amerikanske myndigheter snur dermed i saken, etter først å ha framholdt at stridsvognene var for kompliserte til å være egnet til bruk i landet.

Biden gjentok også at USA står fullt og fast bak Ukrainas kamp mot russiske invasjonsstyrker.