Menu
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og Moldovas president Maia Sandu møttes til samtaler under statsbesøket i mai. Nå styrkes samarbeidet mellom Norge og Moldova ytterligere. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Norge gir Moldova drahjelp i ny handelsavtale

Norge inngår en ny og utvidet handelsavtalenmed Moldova for å hjelpe landet med å styrke sin stilling i Europa.

Av NTB | 23.06.2024 15:13:13

Økonomi og næringsliv: Stortinget ga denne uken sin tilslutning til handelsavtalen. Målet er at Moldova blir bedre økonomisk og politisk integrert i Europa, ifølge næringsminister Cecilie Myrseth (Ap).

– Landet befinner seg i en kritisk situasjon som følge av Russlands angrepskrig mot Ukraina, og det er viktig å styrke båndene mellom Moldova og Europa, sier hun i en pressemelding.

Norges støtte og solidaritet med Moldova ble fremhevet også da president Maia Sandu kom på statsbesøk i begynnelsen av mai.

Moldova får også forbedret markedsadgang for de fleste jordbruksvarer de eksporterer til Norge. Det omfatter nøtter, vin, vegetabilske oljer, honning, syltetøy og bakervarer.

Til gjengjeld får Norge nulltoll for viktige eksportvarer som fisk, sjømat og kjøretøy. Redusert toll blir det også for en del landbruksvarer som meieriprodukter, sjokolade, kosttilskudd, vann og alkohol.

Avtalen vil tre i kraft i løpet av høsten. Handelen mellom Norge og Moldova er relativt beskjeden, men i vekst. I fjor var den totale handelen på 245 millioner kroner, opp fra 139 millioner kroner året før.

– For første gang skal Norge ha en utenriksstasjon i Moldova når vi om kort tid åpner vårt nye ambassadekontor, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) i pressemeldingen.

Handelsavtalen kommer samtidig som EU-landene formelt har godkjent at medlemskapsforhandlingene med Moldova og Ukraina skal starte. Forhandlingene starter i Luxembourg tirsdag.

Avtalen vil sikre Moldova nulltoll på eksport av industrivarer, som møbler og tekstiler, som er de varene Norge importerer mest av fra Moldova i dag.

Moldova omfattes av Nansen-programmet for Ukraina og mottar betydelig økonomisk støtte. Regjeringen har tidligere i år besluttet å opprette et eget ambassadekontor i Chisinau.

Moldova er et av Europas fattigste land, og en betydelig minoritet i landet er russiskspråklig. Politikken har svunget mellom provestlige og prorussiske partier i flere tiår.

(©NTB)

Flere nyheter: